Hlavní obsah

Firmy žádají Fialu, aby podpořil uzákonění manželství pro všechny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem 66 firem v Česku žádá premiéra Petra Fialu (ODS) o podporu přijetí zákona o manželství pro všechny. Adresovaly mu otevřený dopis s výzvou. Píšou v něm například, že nerovné podmínky pro LGBT+ lidi znamenají pro zaměstnavatele náklady a pro společnost ekonomické ztráty. Iniciativu byznysu představil ve středu na tiskové konferenci generální ředitel Vodafone Petr Dvořák a zástupci dalších firem a organizací.

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Premiér Petr Fiala (ODS) na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

„V 21. století není možné, aby si lidé nebyli před zákonem rovni. Současný stav z hlediska práv LGBT+ lidí naprosto neodpovídá demokracii západního střihu a nevidíme to tak jen my ve Vodafonu, ale i většina velkého byznysu,“ říká iniciátor výzvy Dvořák.

Anketa

Souhlasíte s manželstvím pro všechny?
Ano.
32,9 %
Ne.
67,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9393 čtenářů.

A dodává: „Nesmírně mě těší, že se k naší otevřené výzvě panu premiérovi připojilo tolik dalších zástupců a zástupkyň tuzemských firem, kteří vidí potřebu narovnat podmínky pro LGBT+ lidi, páry a rodiny s dětmi.“

Ve výzvě argumentují podnikatelé tím, že diskriminace někdy LGBT+ lidi vylučuje ze zaměstnání a tím pádem se zhoršuje jejich reálná finanční situace. Odkazují přitom na studii Open For Business.

Poslanci podpořili manželství pro všechny

Domácí

„Nerovnoprávné postavení také generuje duševní problémy, například deprese, což může vést k tomu, že pracují méně nebo hůře. Právě v souvislosti s duševním zdravím pak tratí i zdravotní systém jako celek, to samé platí v případě následků násilí z nenávisti,“ tvrdí. Uzákonění manželství pro všechny páry může podle nich pomoci i dalšími způsoby. „Má potenciál mimo jiné udržet současné a přilákat do Česka nové kvalifikované pracovníky ze zahraničí a obecně posílit inovace a konkurenceschopnost firem,“ míní.

Od července 2006 mohou páry gayů a leseb uzavírat v ČR registrované partnerství. Zákon o rovném manželství se začal projednávat v roce 2016. Ve Sněmovně je norma i v tomto volebním období. Současně zákonodárci jednají i o protinávrhu na uzákonění manželství jen jako svazku muže a ženy.

Prezident Petr Pavel nedávno ve své zdravici v Senátu řekl, že není možné, aby část společnosti měla omezená práva kvůli sexuální orientaci. Zákon s manželstvím pro všechny nepovažuje za revoluci, ale za spravedlivý právní rámec.

Zastánci homosexuálních sňatků se kompromisu bojí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám