Hlavní obsah

Změna na mapě cestovatele: Nizozemsko, Španělsko a Baleáry v tmavě červené

Praha

Nizozemsko a Španělsko, včetně oblíbených Baleárských ostrovů, se od pondělí přesouvají do kategorie zemí s velmi vysokým rizikem nákazy koronavirem (tmavě červená barva na cestovatelském semaforu), oznámilo v pátek ministerstvo zdravotnictví s odkazem na data z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). Pro cestovatele to znamená komplikace při návratu zpět do České republiky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pokud se turista vrací z tmavě červené oblasti a nemá ukončené očkování nebo v posledním půlroce neprodělal covid, musí ještě před návratem do Česka podstoupit antigenní nebo PCR test, pokud k návratu použije hromadnou dopravu (letadlo, vlak, autobus).

Pro tyto osoby platí také povinnost podstoupit po návratu do Česka PCR test, a to nejdříve 5. den a nejpozději 14. den po vstupu na území ČR. Do té doby je nutné, aby zůstaly v samoizolaci.

Thajsko uprostřed boje s nákazou plánuje, jak se otevře turistům

Koronavirus

Stejné podmínky platí i pro cestovatele, kteří se vracejí ze zemí, jež spadají do kategorie zemí s vysokým rizikem nákazy, označené červenou barvou.

Tento seznam se nově rozšíří o Irsko, Monako a Řecko. Kromě výše vyjmenovaných zemí sem spadá také Andorra, Irsko, Malta, Monako, Řecko, Lucembursko, Kanárské ostrovy a Portugalsko včetně Azorských ostrovů.

Změny dozná i seznam zemí se středním rizikem nákazy (oranžová kategorie). Nově bude do této kategorie zařazeno Estonsko. Řadí se sem také Belgie, Dánsko, Finsko, Francie, Lichtenštejnsko a Madeira.

Při návratu z těchto zemí je nutné vyplnit příjezdový formulář. Pro neočkované je povinnost, aby buď před vstupem na území ČR nebo nejpozději do pět dní po vstupu podstoupili antigenní nebo RT-PCR test.

Po návratu z červených zemí bude nutný PCR test až 5. den, do té doby samoizolace

Evropa

Stejné podmínky platí i v případě návratu ze zemí zařazených na zelený seznam. Mezi ně patří Albánie, Bulharsko, Bosna a Hercegovina, Chorvatsko, Černá Hora, Island, Itálie, Kosovo, Lotyšsko, Litva, Maďarsko, Německo, Norsko, Polsko, Rakousko, San Marino, Severní Makedonie, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Srbsko, Švédsko, Švýcarsko a Vatikánský městský stát.

Z mimoevropských zemí nebo jejich částí pak Austrálie, Hongkong, Izrael, Japonsko, Korea, Kanada, Libanon, Macao, Nový Zéland, Singapur, USA, Thajsko nebo Tchaj-wan.

Kvůli šíření nových mutací viru ministerstvo zdravotnictví důrazně nedoporučuje cestovat do zemí, kde je extrémní riziko šíření těchto mutací (černá kategorie), pokud to není bezpodmínečně nutné.

Konkrétně se jedná o Botswanu, Brazílii, Indii, Jihoafrickou republiku, Kolumbii, Lesotho, Malawi, Mosambik, Namibii, Nepál, Paraguay, Peru, Rusko, Svazijsko/Eswatini, Tanzanii (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba), Tunisko, Zambii a Zimbabwe.

Reklama

Výběr článků

Načítám