Hlavní obsah

Thajsko uprostřed boje s nákazou plánuje, jak se otevře turistům

Bangkok

Thajská vláda navzdory probíhajícímu boji s vlnou koronavirové nákazy plánuje, jak se bude otevírat pro turisty, píše agentura AFP s odkazem na projev thajského premiéra. Cílem je úplné znovuotevření hranic za 120 dní, uvedl ve středu večer v televizním projevu předseda vlády Prajutch Čan-oča. Turistické oblasti jsou prý „připraveny“ a mohou se otevřít už dopředu.

Článek

Prajutch připustil, že tento krok je „spojen s určitými riziky“ vzhledem k pandemii. S ohledem na ekonomickou situaci v odvětví cestovního ruchu a na lidi, kteří v něm pracují, je prý ale „čas podstoupit toto vypočítané riziko“.

Turistický průmysl tvoří obvykle téměř 20 procent thajského hrubého domácího produktu, během pandemie ale zaznamenal výrazný propad. Hlavní turistická sezona v Thajsku probíhá zhruba od konce listopadu do února.

Novým strašákem je indická mutace delta. Čím je nebezpečná

Zahraniční

Země se podle premiéra nemůže dočkat, až bude celá populace plně očkována nebo „svět bude bez viru“.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní sezona startuje na konci listopadu.

Doposud bylo očkováno pouze sedm procent Thajců. Vakcinační kampaň byla tento týden přerušena kvůli problémům s doručením vakcín.

Thajsko chce během června podat šest milionů dávek místně vyráběné vakcíny od firmy AstraZeneca a dovážené vakcíny Sinovac. Do konce letošního roku by se podle představ vlády mělo naočkovat 70 procent z více než 66 milionů obyvatel Thajska. Zatím dostalo první dávku jen 2,8 milionu lidí z nejzranitelnější kategorie, do níž patří zdravotníci či zaměstnanci v dopravě.

Thajsko má rekord nákaz, epicentrem jsou věznice

Koronavirus

Thajsko zatím unikalo nejhorším následkům pandemie, která v loňském roce tvrdě zasáhla jiné země, nyní se ovšem potýká s dosud nejsmrtelnější vlnou. Ta je zodpovědná za více než 80 procent z celkového počtu téměř 180 tisíc nakažených a 1269 obětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám