Hlavní obsah

Zlaté časy řemeslníků, zakázky i odmítají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku roku to vypadalo, že s tím, jak lidé mají hlouběji do kapsy, hlad po řemeslnících opadá a ti mají volnější ruce. Přestože ale souhrnné statistiky potvrzují, že stavební produkce klesla k úrovni roku 2019, domácnosti ve svých potřebách rekonstrukcí a přestaveb nepolevily. Je tomu právě naopak, takže řemeslníci si mohou vybírat, zda vůbec zakázku vezmou a kdy ji vyřídí.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Na řemeslníky musí zájemci někdy čekat i půl roku

Článek

„Průzkum mezi řemeslníky ukázal, že 75 procent z nich nemá problémy se získáváním zakázek a řada jich má objednávky na měsíce dopředu,“ potvrdil Otto Kočí, ředitel portálu ePoptávka.cz. Ten využívá více než 275 tisíc dodavatelů a měsíčně zpracuje 11 tisíc poptávek.

V instalatérské firmě mi bez obalu řekli, že toho mají hodně a takovou malou zakázku nevezmou
Radim Anděl, Praha-západ

Některé firmy mají tolik zakázek, že o ty menší otevřeně ani nestojí. „Potřebuji malý bojler ke sprše a namontovat ho. V instalatérské firmě v Letech u Dobřichovic mi ale teď bez obalu řekli, že toho mají hodně a takovou malou zakázku nevezmou,“ postěžoval si Právu Radim Anděl z okresu Praha-západ.

Stejnou zkušenost Právu popsal i personální ředitel jedné velké strojírenské firmy, který si přál zachovat anonymitu. „Na chalupě jsem potřeboval položit podlahy ve dvou místnostech. Vysmáli se mi, že tak malou zakázku pro ně nemá vůbec smysl brát,“ vylíčil. A nakonec si podlahy položil svépomocí.

Mistři oboru s titulem. Připravují se zkoušky

Věda a školy

Nepomohlo, ani když nabízel více peněz. Ty jsou totiž v oboru samozřejmost. Ideální je mít známého řemeslníka, i tak ale těžko seženete třeba zedníka do týdne.

„Například poptávka po řemeslnících pro renovaci střech se zvýšila v porovnání s rokem 2021 o 27 procent,“ shrnul Kočí. Na tesaře a pokrývače se čeká běžně minimálně tři měsíce, ale počítejte s půlrokem.

Kdo umí, ten si vydělá

I po obkladačích je dlouhodobě vysoká poptávka, která podle ePoptávka.cz v letošním prvním pololetí meziročně opět vzrostla o sedm procent. U malířů byl nárůst ještě vyšší. Vysoké poptávce odpovídají také příjmy.

„Obecně řemeslník, který je zaměstnán u firmy, si v průměru vydělá 40 až 50 tisíc korun měsíčně. Řemeslník pracující jako OSVČ si může vydělat až 80 tisíc měsíčně,“ sdělil Právu ředitel Střední odborné školy Jarov Miloslav Janeček.

Pokud ale má šikovný a aktivní řemeslník další dva tři pomocníky k ruce, vydělá si i přes sto tisíc měsíčně.

Potvrzuje to nahlédnutí do finálních rozpočtů rekonstrukcí. Například menší nová střecha na středočeské chalupě stojí více než půl milionu korun. V ceně je také zahrnuto bourání staré střechy, nové trámy, dvě střešní okna i podlaha.

Práce trvá měsíc, když ji naplno vykonávají dva řemeslníci, k nimž se na týden připojí dva pomocníci k betonování a do­zdění u zakončení střechy. Objednavatel zaplatí za práci 170 tisíc korun.

Většina řemeslníků si účtuje cenu za celkové dílo. Vyúčtování by mělo obsahovat rozpis jednotlivých činností. Při přepočtech na hodinu vychází odměna řemeslníků, jako jsou zedníci, instalatéři, plynaři, podlaháři, běžně od 500 korun výše. Rozpisy pro základní orientaci cen za jednotlivé stavební činnosti nabízí tento portál.

Rekonstrukci plánujte dlouho dopředu

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám