Hlavní obsah

Rekonstrukci plánujte dlouho dopředu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen rekonstrukci štětkou, jak se říká, ale opravdu zásadní změny, které mají ušetřit výdaje za vytápění, je vhodné začít plánovat měsíce dopředu. Jedině tak člověk minimalizuje riziko špatného výběru dodavatelů a nevhodných technických řešení.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kvalitní řemeslníci mají kalendáře plné na půl až tři čtvrtě roku, i když řada domácností letos mnohé stavební práce kvůli zdražování odložila.

„Pokrývače s tesařem a zedníkem jsem poptal na konci ledna. Slíbili zahájení realizace v průběhu června a července,“ potvrdil Právu Petr Janouch, majitel menšího domku u Sedlčan. Chystá se na zásadní rekonstrukci střechy.

Rozpočty na tři měsíce

Loni nechal nově pokrýt střechu na stodole, ale někým jiným. Čekal bezmála půl roku. Poté se ten samý dodavatel měl pustit do domku. Mělo stačit podání ruky, platba při dokončení. Jenže šéfovi firmy pořád chyběli lidé a realizace se oddalovala, až se rok s rokem sešel. Majitel domku vybral jinou firmu, která ho ujišťuje, že má všechny potřebné řemeslníky včetně zedníků k dispozici. „Teď jsem zaplatil zálohu 150 tisíc korun, za měsíc dalších 150 tisíc, a doufám, že to v létě udělají,“ dodal.

Stavební výroba si loni udržela růst, meziročně stoupla o 1,9 procenta

Ekonomika

Čekání na řemeslníky obecně dělá potíže v rozpočtech. Materiály sice už nezdražují takovým tempem, některé meziročně zlevnily, ale řemeslníci obvykle rovnou uvádějí, že rozpočet garantují zákazníkovi jen na tři měsíce.

Je tudíž potřeba v průběhu čekání a realizace být s firmou v kontaktu, aby se předešlo nepříjemnostem při vyúčtování. Každopádně u každého díla je vhodné, pokud to jen trochu jde, si nechat finanční rezervu ve výši deseti patnácti procent rozpočtu.

Střecha u Sedlčan se bude podbíjet prkny, nespoléhá tedy jen na fólii pod betonové tašky, jak bývá obvyklé, a počítá se zateplením vatou v tloušťce 20 cm, což je ale už považováno za hraniční, doporučuje se třicet centimetrů.

Ovšem majitel to chce kompenzovat tím, že vata bude nejen mezi trámy střechy (krokve) v podkroví, které stejně nehodlá využívat tak často, ale i v podlaze mezi podkrovím a obytnou částí. Do střechy chce instalovat také dvě sklápěcí moderní okna. Rozpočet nabobtnal o betonový věnec. Suma sumárum nová střecha se zateplením vychází na 600 tisíc korun.

Pokrývače s tesařem a zedníkem jsem poptal v lednu. Slíbili, že přijedou v červnu až červenci

Dům se logicky staví od základů, ale opravuje od střechy a při větších rekonstrukcích je potřeba myslet i na to.

Kamnář až příští jaro

„Fotovoltaiku zatím neplánuju, a to nejen kvůli tomu, že nejdříve se musí udělat střecha a nemám bezednou pokladničku, ale také proto, že místo je v údolí a přes den je zde více stínu než slunce, a to i v létě,“ dodal majitel.

Donedávna topil akumulačními kamny, ale těch se s nástupem extrémních cen za energie zbavil. V tuto chvíli topí dřevem a briketami. „V dalším kroku musíme nechat udělat nová kamna a vyměnit okna,“ konstatoval. Kamnáře si pozval až na příští jaro. Na ně se čeká ještě déle než na pokrývače.

Řemeslníci mizí do ciziny. Víc peněz, lepší podmínky

Finance

V současné chvíli na trhu naopak není nedostatek materiálu na montáž nebo stavbu komína. „V první polovině roku lze montáž realizovat do tří týdnů. Po letních prázdninách, tedy před topnou sezonou, jsou tyto lhůty dvojnásobné,“ upozornil Právo Pavel Mareček ze společnosti Almeva.

Vyčistěte kotel, ušetříte

Čištění plynového kotle je obzvláště letos lepší provést hned po topné sezoně. U některých zařízení totiž během sezony docházelo k většímu zanášení, až ucpávání v důsledku přechodu na norský plyn, jenž obsahuje více síry. Ačkoliv je v mezích normy, způsobuje rychlejší oxidaci a ucpávání měděných trubek.

Bosch u nových instalací doporučuje přidat filtr. Servisní firmy i u starších spotřebičů doporučují provést dříve odborné vyčištění a případně si nechat přimontovat ještě jeden filtr v ceně kolem 1200 Kč. Prohlídka a čištění kotle stojí podle míry zanesení 1500 až 3500 korun.

Významnou úsporu může přinést pravidelná kontrola plynového kotle. Dobře udržovaný a správně seřízený kotel ušetří ročně díky nižší spotřebě až několik tisíc korun.

Plynové kotle nemusí procházet povinnou revizí, u kotlů na pevná paliva je povinnost revize každé tři roky.

Někdy stačí jen ohláška

V rámci plánování rekonstrukcí je vhodné si zjistit, kdy není třeba nikam nic hlásit, na co stačí takzvaná ohláška a na co je potřeba už stavební povolení. Stavební zákon nezná pojem rekonstrukce, ale pracuje s pojmem stavební úprava. Podle definice se jedná o změnu dokončené stavby, při které se zachovává vnější půdorysné i výškové ohraničení stavby.

Bez ohlášení nebo povolení můžete v domě nebo bytě provádět spíš malé udržovací práce, například vymalovat, vyměnit kuchyňskou linku, obklady nebo podlahy.

Soláry se montují i na slabé střechy, hrozí zřícení

Ekonomika

Ohlášení stačí, když nezasahujete do nosných konstrukcí, nemění se stabilita a vzhled stavby, nedochází k možnému vlivu na zdraví osob, životní prostředí a požární bezpečnost, nemění se užívání třeba jen části stavby. K rozsáhlejším úpravám nemovitosti musíte mít stavební povolení.

Kde najít lidi a zjistit cenu

Ideální je, když kýženého řemeslníka znáte anebo s ním mají dobrou zkušenost vaši známí a sousedé. Jinak nabízí přehled firem a řemeslníků řada internetových portálů.

Web NejŘemeslníci.cz ukazuje ceny podle zaměření a nabízí tisíce dodavatelů s referencí. Dalším je Daibau.cz, jenž zobrazuje nejnižší, střední a nejvyšší cenu za konkrétní typy prací a dodávek. Případně můžete zadat svou objednávku na web Epoptavka.cz.

S propočtem pak pomohou speciální kalkulačky, třeba výpočetní konfigurátor Stavebnin DEK.

Kalkulátor Rigips zase využijete pro jakékoliv sádrokartonové konstrukce. Pokud řešíte omítky, fasády, podlahy nebo sanační systémy, ceny propočítá aplikace Weber.

Kalkulaci zdarma například pro zateplení stěny a střechy lze poptat v Centru technické a obchodní podpory společnosti Saint-Gobain.

Nová dotace přispěje seniorům na soláry

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám