Hlavní obsah

Respirátory, roušky, rukavice. Česko posílá do Číny 4,5 tuny materiální pomoci

Novinky, ber, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká republika pošle do Číny 4,5 tuny materiální pomoci za 3,3 milionu korun na boj s koronavirem Covid-19. Na čtvrteční tiskové konferenci ve Sněmovně to oznámil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Původně chtěla vláda poslat pouze peníze, po kritice ale obrátila a rozhodla se pomoci i materiálně.

Záznam: Briefing ministra zahraničních věcí Tomáše PetříčkaVideo: Novinky

 
Článek

„Připravili jsme nabídku materiální pomoci. Jedná se o ochranné pomůcky za 3,3 milionu korun,” uvedl Petříček.

Materiální pomoc obsahuje respirátory, masky, roušky, ochranné oděvy, rukavice a dezinfekční prostředky. „Jedná se o 4,5 tuny materiálu,” podotkl Petříček.

Věci budou převezeny do Vídně, odkud bude 17. února vypraveno letadlo na náklady EU. Česká materiální pomoc poputuje spolu se zdravotními pomůckami z Rakouska, Slovenska a Maďarska.

Česko poskytne Číně také šestimilionovou finanční pomoc prostřednictvím Světové zdravotnické organizace (WHO).

Původně však vláda materiální pomoc poskytnout odmítala. Premiér Andrej Babiš (ANO) dříve uvedl, že roušky a léky potřebuje Česko pro svoje občany. Vláda za to ale schytala kritiku opozice, podle které bylo vládní rozhodnutí sobecké.

Do pomoci Číně se díky Třebíči zapojilo celé Česko

Domácí

Z českých lékáren přitom lidé již všechny roušky vykoupili. Odborníci ale upozorňují, že před samotnou nákazou nechrání. Zabránit mají pouze tomu, aby již nakažený člověk virus sám dál nešířil.

Čína o pomoc požádala již minulý týden v pondělí. Kvůli epidemii koronaviru Covid-19 potřebuje naléhavě zdravotní materiál, jako jsou ochranné roušky a respirátory. Jak Novinky dříve informovaly, někteří lidé používají k ochraně například podprsenky.

Reklama

Výběr článků

Načítám