Hlavní obsah

Zima se nevzdává, sníh se vrátil do Jeseníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Lyžaři na severu Moravy mají důvod k radosti. Po týdnu jarního počasí se do Jeseníků vrátila zima, sněží tam a fouká silný nárazový vítr. Návštěvníci podle informací horské služby míří hlavně do lyžařského střediska na Ovčárně, kde je až metr sněhu. Záchranářům ale davy dělají vrásky, při vyšší koncentraci lidí mají obavy z vyššího počtu úrazů. Během sobotního dopoledne už volali do tohoto střediska dvakrát sanitku.

Článek

"Zhruba od 800 metrů v Jeseníkách nyní chumelí. Je zataženo, viditelnost tak 100 až 150 metrů ve střediscích," řekl náčelník Horské služby na Ovčárně Michal Klimeš.

Na Ovčárnách nabito, jinde pusto

Uvedl, že návštěvnost v níže položených střediscích je minimální. Mnohá střediska už navíc ukončila provoz. "Dolní Morava je dnes už zavřená, lyžuje se jen částečně na Ramzové a v Petříkově. Na Červenohorském sedle je v provozu jeden vlek a v Karlově dva vleky. Leží tam už jen zbytky sněhu," doplnil Klimeš.

Lyžaři se podle záchranářů naopak koncentrují v nejvýše položeném středisku v Jeseníkách na Ovčárně, kde panují zároveň i nejlepší sněhové podmínky. Právě kvůli velké návštěvnosti vyzývají záchranáři lyžaře k maximální ohleduplnosti.

"Jezdí zde všechny vleky, návštěva tam je velká, sjíždějí se sem lidé z celých Jeseníků. Kvůli tomu, že je tady hodně lidí, dochází ke srážkám lyžařů nebo při vyhýbání vjedou mimo sjezdovku. Už dnes tam pracovníci horské služby dvakrát k úrazům volali sanitku. V pátek kromě vážného zranění lyžařky jsme v tomto středisku řešili dalších sedm úrazů. Na jedno středisko je to za jeden den velké číslo," doplnil Klimeš.

V Jeseníkách i nadále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí. Hrozba pádu lavin však platí v místech, která leží mimo turistické trasy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám