Hlavní obsah

Zhorší-li se situace, senioři dostanou respirátory poštou, řekl Babiš

Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda ze státních rezerv uvolní 3,2 milionu roušek do volebních místností během podzimních krajských a senátních voleb. V případě zhoršení epidemiologické situace je taktéž připravena poskytnout do tří dnů respirátory seniorům. Rozhodl o tom v pondělí kabinet.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) s respirátorem

Článek

Návrh na poskytnutí zhruba tří milionů respirátorů seniorům předložil v pondělí kabinetu premiér Andrej Babiš. Ministři rozhodli, že k tomuto kroku přistoupí v případě, že se zhorší situace v souvislosti s koronavirem. Respirátory by pak k seniorům měly doputovat prostřednictvím České pošty do tří dnů, sdělil ČTK Babiš.

Přes tři miliony, konkrétně 3,2 milionu, roušek vláda poskytne také do volebních místností. Tam bude také platit povinnost mít zakrytá ústa a nos. Na začátku epidemie se Česko potýkalo s nedostatkem ochranných pomůcek. Nyní je podle Babiše ve skladech přibližně 13 milionů respirátorů třídy FFP2, tedy těch, které sám nosí Babiš, a přes 70 milionů roušek.

Babiš chce opět rozdávat lidem roušky a respirátory. Na jaře zůstalo u slibů

Koronavirus

O rouškách se mluvilo také v Poslanecké sněmovně. Tiskový odbor v pondělí informoval, že od úterý bude pro všechny návštěvníky povinné nošení roušek na všech akcích a ve všech veřejných prostorech Sněmovny.

V Domažlicích 5, v Hodoníně o 130 více. Mapa ukazuje, kde se šíří koronavirus

Domácí

Povinnost nosit roušky platí ale také celorepublikově pro všechny občany. A to v prostředcích hromadné dopravy, na úřadech, ve zdravotnických a sociálních zařízeních a na akcích ve vnitřních prostorech s účastí více než 100 lidí. V Praze to pak hygienici rozšířili ještě na nádražní haly a Letiště Václava Havla.

Od středy se nařízení v metropoli kvůli zhoršující se epidemiologické situaci ještě navíc rozšíří o obchody a obchodní centra a od 14. září bude povinné nosit roušky ve společných prostorách škol.

Reklama

Související články

Vláda odklepla 5000 korun pro důchodce

Vláda ve středu schválila jednorázový příspěvek ve výši 5000 korun pro všechny lidi pobírající důchody. Vyplacen by měl být v prosinci. Sněmovna by ho měla...

Tisková konference po jednání vlády

Kvůli zhoršující se epidemiologické situaci a karanténě několika ministrů se pondělní jednání vlády odehrálo videokonferenčně. Kabinet by se mimo jiné měl...

Výběr článků

Načítám