Hlavní obsah

Hygienička Jágrová: Roušky v obchodech budou dlouho

Novinky, Dominika Jeřábková
Praha

V opatřeních proti koronaviru v Praze už není moc kam jít, říká v rozhovoru pro Novinky šéfka pražské hygieny Zdeňka Jágrová. Přísnější pravidla začnou v metropoli platit od středy. Zatímco třeba u barů by se při příznivých číslech mohla pravidla zase uvolňovat, roušky v obchodech budou podle Jágrové povinné zřejmě dlouho.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zdeňka Jágrová

Článek

Minulý týden jste přiznala, že pražská hygiena trasování nestíhá. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) po pondělním jednání uvedl, že vám pomohou ostatní krajské stanice. Kolik pracovníků potřebujete? 

Počet jsme zatím neřešili. Máme slíbeno třicet armádních specialistů a kolegové z okresních hygienických stanic nám slíbili, že nám budou přebírat některé případy, což umožňuje projekt Chytré karantény. Takže celkem půjde minimálně o 30 až 50 lidí. Záleží na tom, jak se bude situace vyvíjet v rámci celé České republiky.

Pražská hygiena nestíhá, pomůžou jí kolegové z krajů

Domácí

Na schůzce se měly probírat i možné změny v trasování. Došli jste ke shodě?

Ministerstvo zdravotnictví připravuje nějakou změnu metodiky, kterou bychom měli obdržet a připomínkovat. Pracuje se na tom, protože situace v různých zemích není srovnatelná. My jsme skutečně poctivě trasovali naprosto každého, což okolní státy vždy nedělají. Data pak nejsou srovnatelná a Českou republiku to poškozuje.

Jakou změnu byste tedy navrhovala vy?

Asi je namístě trasovat mladé a bezpříznakové osoby jiným způsobem, nikoli takto podrobným.

Maďarsko i přes uzavření hranic hlásí rekordní přírůstek nakažených

Zahraniční

Již dříve jste také uvedla, že u zhruba třetiny případů není v Praze znám původ nákazy. Máte nějaká aktuálnější čísla?

Byla to informace, která vycházela z dlouhodobé analýzy jednotlivých hlášených případů. Tady se nic nezměnilo.

Ve středu bude v Praze opět zavedena povinnost nosit roušky v obchodech a omezí se otevírací doba barů a restaurací, následovat budou i roušky ve školách. Máme se připravit na další opatření?

Byla bych ráda, kdyby žádná další opatření nepřicházela, protože chápu, že je to už nyní složité. Jakmile se doplňují, tak je vždycky problematické, aby si na to lidé zvykli. A domnívám se také, že opatření, která mají efekty, a to hlavně roušky, jsou v podstatě naplněna. Není moc kam dál jít.

Přehledně: Co se mění a kde jsou povinné roušky

Domácí

Rozhodně bych nechtěla, aby to byla nějaká striktní opatření, která by ještě více omezila život Pražanů. Určitě je důležité, aby si lidé uvědomili, že ten virus tady žije s námi, a bohužel ještě nějakou chvíli žít bude. Je to otázka osobní odpovědnosti.

Takže nemáte ani žádné informace, že by se o nějakých dalších opatřeních nyní uvažovalo?

Určitě ne.

A pokud jde o ta zmiňovaná nová opatření v hlavním městě, jak dlouho potrvají?

Na to nedokážu odpovědět. Bohužel si myslím, že roušky v obchodech s námi budou žít dlouho. Pokud jde o otevírací doby v barech, tak jestli se nám situace zklidní a sníží se počet hlášených onemocnění ve věkových skupinách, které tyhle aktivity využívají, tak se teprve můžeme začít bavit o možném uvolnění.

Doktor: Na chřipku je brzy, nyní je tu covid

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám