Hlavní obsah

Zesměšnění Nachera? Ani za nehet, zní z koalice. Poslanec ANO to vidí jinak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patrika Nachera (za ANO) jsme nezesměšnili ani za nehet, komentoval to pro Novinky předseda klubu KDU-ČSL Marek Výborný. Pro Nacherův protinávrh o tom, kdy budou poslanci hlasovat o zkráceném jednání kvůli omezení mimořádné červnové valorizace důchodů, totiž zvedli ve čtvrtek odpoledne překvapivě ruku i zástupci koalice. To ve Sněmovně vyvolalo chaos.

Foto: Milan Malíček, Právo

Patrik Nacher (ANO, vpravo) a Marian Jurečka (KDU-ČSL) ve Sněmovně při jednání o potvrzení stavu legislativní nouze.

Článek

Koaliční i opoziční poslanci společně překvapivě odhlasovali, že budou hlasovat o zkráceném jednání ve stavu legislativní nouze pevně ve čtvrtek ve 20 hodin. Bylo to ale na návrh Nachera. Výborný před tím navrhoval hlasování už v 15:30.

Na to ale poslanec Robert Králíček (ANO) na plénu reagoval slovy, že pětikoalice chtěla tímto krokem Nachera zesměšnit. V jednacím sále kvůli tomu vznikl chaos.

„Nebylo to ani za nehet nějaké zesměšňování,“ bránil se Králíčkovým slovům Výborný. Ten po schválení návrhu šel Nacherovi podat ruku.

Překvapivý tah, koalice přeskočila obecnou rozpravu. Neuvěřitelné, zuří opozice

Domácí

„Já jsem mu nepřišel blahopřát, ale šel jsem mu poděkovat. My jsme dali mým prostřednictvím návrh, ale na druhou stranu on tam nastoupil a odůvodnil to. Nestřelil to jako ostatní, ale racionálně to vysvětlil, že máme přihlášených padesát lidí, tak když každý bude mluvit pět minut, je to zhruba do 20 hodin. A všichni včetně pana premiéra (Petra Fialy) jsme si řekli, že ano, to dává nějaké ratio,“ vysvětlil svůj krok Výborný.

Zároveň uvedl, že to koalice vnímá jako ústupek opozici. „Baví mě, že to pak vyvolá opoziční roztržku, ale to je jejich věc,“ rýpl si ještě do opozice.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Marek Výborný

I podle šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Jana Jakoba zdůvodnil Nacher svůj protinávrh pečlivě.

„Proto jsme ho podpořili. Oceňuji, že se v hnutí ANO najdou racionální návrhy, které vedou k tomu, aby jednání Poslanecké sněmovny bylo i přes jeho náročnost alespoň trochu efektivní a spělo k závěrečnému rozhodnutí,“ řekl Novinkám. Podobně mluví i ostatní šéfové koaličních klubů.

Nacher: Zesměšnili mě později

I sám Nacher Novinkám řekl, že samotné hlasování za zesměšnění nepovažuje. Nelíbilo se mu ale následné chování zástupců koalice, kteří začali tleskat a smát se. „Pozdější reakce, potlesk, repliky už ten parametr naplnily,“ dodal.

„Ono to kupodivu prošlo a teď je z toho takové pozdvižení. Že já blbec jsem ten návrh vůbec dával,“ komentoval to po hlasování na plénu.

„Jsem přesvědčena, že to děláte ze zcela racionálních důvodů, ne z žádné lásky k opozici, i když chápu, že máte Patrika (Nachera) rádi. My ho máme také rádi,“ řekla u řečnického pultu k překvapivé situaci šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

O omezení mimořádné červnové valorizace důchodů poslanci jednají už třetí den. Opozice vládní novelu obstruuje. Po případném schválení ji podá k Ústavnímu soudu. Poslanci by podle svých slov měli jednat minimálně do pátku.

Jste protidůchodcovská vláda, rozčiloval se ve Sněmovně Babiš

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám