Hlavní obsah

Zemřel předseda Senátu Jaroslav Kubera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 72 let zemřel předseda Senátu Jaroslav Kubera. Dlouholetý primátor Teplic a senátor za ODS byl od roku 2018 předsedou horní komory. Svými humornými výroky bavil nejen kolegy v politice, ale i veřejnost. Informaci Novinkám potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje.

Zemřel Jaroslav KuberaVideo: Novinky

 
Článek

Novinkám informaci potvrdil první místopředseda Senátu Jiří Růžička a místopředsedkyně Miluše Horská. Kuberu podle Růžičky postihla náhlá příhoda.

Kubera zemřel v pondělí dopoledne. Udělalo se mu nevolno, byl převezen nejprve do nemocnice v Teplicích, odkud byl přemístěn do Ústí nad Labem, kde zemřel.

„Mohu potvrdit, že jsme v pondělí dopoledne zasahovali v Teplicích a pana Jaroslava Kuberu jsme převezli na urgentní příjem ústecké Masarykovy nemocnice,“ řekl Novinkám mluvčí záchranářů Prokop Voleník.

Slušný a osobitý, vzpomínají na Kuberu politici

Domácí

Minulý týden byl Kubera spolu s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) na novoročním obědě u prezidenta, kde se těšil dobrému zdraví a žertoval o tom, jak jej hlava státu vzala hůlkou po hlavě.

Do Senátu Kubera usedl v roce 2000 a vydržel v něm do současnosti.  Před usednutím do postu druhého nejvyššího ústavního činitele zastával Kubera post místopředsedy horní komory.

Babiš: Kuberu jsem měl rád, byl vtipný

Domácí

Rodák z Loun studoval matematiku v Brně a zahraniční obchod na VŠE. Studia však nedokončil. V letech 1967 až 1968 byl Kubera krátce členem KSČ. Před rokem 1989 pracoval v teplických podnicích Sklo Union Teplice a Elektrosvit Teplice.

Kubera byl ženatý a měl dvě dcery.

Senát se sejde v úterý

Senát bude náhlé úmrtí svého předsedy řešit na mimořádném jednání organizačního výboru, které už svolali na úterní dopoledne.

Nový šéf Senátu by mohl být do konce ledna, ústavní krize nehrozí, říká právník

Domácí

„Je to člověk, kterého jsem měl rád. Který dodal fungování Senátu novou dynamiku. Jsem v šoku,“ komentoval po poledni událost premiér Andrej Babiš. Na otázku, zda bude mít Kubera státní pohřeb, řekl, že vláda bude respektovat přání rodiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám