Hlavní obsah

Slušný a osobitý, vzpomínají na Kuberu politici

Aktualizováno

Informace o náhlém úmrtí předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) jeho politické kolegy zaskočila. I ti, kteří s ním v mnoha otázkách nesouhlasili, jej uznávali jako čestného člověka a výraznou osobnost tuzemské politiky po roce 1989. Vyzdvihují rovněž Kuberův smysl pro humor.

Jan Hamáček a Lubomír Zaorálek k úmrtí Jaroslava KuberyVideo: Novinky

 
Článek

„Téhle šokující zprávě jsem nechtěl věřit. Pana Jaroslava Kuberu jsem měl rád. Byl to fajn chlap, úžasně vtipný člověk. Když se stal předsedou Senátu, tak to dostalo úplně jinou dynamiku. Je mi to moc líto. Upřímnou soustrast celé jeho rodině,“ uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

„S Jardou Kuberou jsem v mnohém nesouhlasil, ale byl to autentický politik, poctivý chlap i skvělý a vtipný společník. Je mi to moc líto,“ uvedl vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček.

Zemřel předseda Senátu Jaroslav Kubera

Domácí

„Je to neuvěřitelné, ještě v sobotu jsme spolu mluvili na našem kongresu, kde byl plný aktivity a nápadů,“ připomněl šéf Kuberovy mateřské ODS Petr Fiala.

„Byl velkým obhájcem svobody a zdravého rozumu a především slušný a poctivý člověk,“ shrnul Kuberovu osobnost.

Cigárko, vtípky a velké srdce

„Připadal mi nesmrtelný, nezastavitelný, nekonečný. Věřím, že i v kuřáckém nebi bude stejný jako tady. S cigárem, vtípky a velkým srdcem,“ vzpomněl na Kuberu bývalý předseda ODS Mirek Topolánek.

Foto: Novinky

Rozhovor s Jaroslavem Kuberou.

„Je mi to moc líto. Tady se těžko hledají slova… Odpočívej v pokoji, Jaroslave,“ konstatoval šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Babiš: Kuberu jsem měl rád, byl vtipný

Domácí

Jeho stranický kolega Dominik Feri, který s Kuberou zasedal i v městské radě v Teplicích, přiznal, že se od Kubery mnohé naučil. „Na jednáních vždycky všichni kouřem už mezi dveřma durch, veselé historky a připomínky lítaly vzduchem jedna za druhou,“ dodal.

„Vtipný, bystrý, pracovitý senátor a bývalý kolega starosta. Nesouhlasit s ním byla zábava, nikoliv boj nepřátel,“ připomněl předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

„Těžko se mi tomu věří, Jaroslav Kubera byl pořád plný elánu a dobré nálady. Jeho humor ocenil snad každý. Odešel politik, kterého jsme si mohli vážit, i když jsme s ním třeba nesouhlasili,“ dodal ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) připomněl, že Kubera svým postojem prosazoval české zájmy. Narážel mimo jiné na to, že Kubera byl odhodlán jet letos na jaře na pracovní cestu na Tchaj-wan, za což ho mnozí s poukazem na čínský odpor kritizovali.

Reklama

Související témata:

Související články

Kubera dostal od Zemana holí

Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) dostal od prezidenta Miloše Zemana jeho holí. Uvedl to v úterý s úsměvem po společném obědě s hlavou státu a předsedou...

Výběr článků

Načítám