Hlavní obsah

Zemřel kojenec nakažený černým kašlem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V nemocnici v Hradci Králové zemřel kojenec, u něhož byl vedle streptokokové infekce potvrzen i černý kašel. Mělo jít o zhruba měsíční dítě z Orlickoústecka. Podle ministerstva zdravotnictví není černý kašel příčinou smrti. Nákaza se Českem od začátku roku masivně šíří. Počty nemocných se blíží šesti tisícům.

Foto: Aumed.cz

Černý kašel. Ilustrační foto

Článek

„V rámci epidemiologického šetření můžeme potvrdit, že došlo k úmrtí osoby, která je mladší jednoho roku života, kde příčinou úmrtí bylo respirační selhání, sepse, oboustranná pneumonie,“ uvedl ředitel odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva Matyáš Fošum.

Vedle množství bakterií, s nimiž se dítě potýkalo, identifikovali lékaři i nákazu černým kašlem. Podle Fošuma je u takto malých dětí streptokoková infekce spojená se zápalem plic častou příčinou úmrtí. Hygienici nyní prošetřují, zda se infekce nešíří i v rámci rodiny.

„Mohu potvrdit, že v naší nemocnici zemřelo novorozeně, které bylo přijato s diagnostikovaným černým kašlem, ale to dítě mělo komplikace s dalšími infekcemi,“ uvedl pro Novinky mluvčí Fakultní nemocnice v Hradci Králové Jan Špelda s tím, že přesné datum úmrtí nechtějí upřesňovat, stejně jako pohlaví dítěte. Do nemocnice bylo dítě přeloženo z jiné nemocnice v kritickém stavu a ihned bylo hospitalizováno na jednotce intenzivní péče dětské kliniky.

Černý kašel potvrzen u 5300 lidí. Šíření zpomalily Velikonoce

Domácí

Informaci o dětské oběti přinesl server iDnes s odkazem na epidemiologa Romana Prymulu. Ten pro Novinky pak své vyjádření upřesnil: „Pokud jsou ty první zprávy přesné, tak dítě zemřelo na více patogenů. Nebyl to jen prokázaný černý kašel, ale byly tam i pneumokoky a prokázaná hemofilová infekce. Byla to kombinace různých bakterií.“

Že hygienici zaznamenali mezi zemřelými novorozence, který měl černý kašel, potvrdil Novinkám i šéf Národního institutu pro zvládání pandemie Roman Chlíbek. I podle něj mělo dítě více onemocnění, mimo jiné streptokokovou infekci, adenovirus a bakterie Haemophilus influenzae.

Je potřeba změnit strategii očkování

Potřeba je podle Chlíbka změna strategie u přeočkování proti černému kašli. „Při tak masivním šíření pertuse, kdy je šest tisíc případů od ledna, je samozřejmé, že děti do prvního půl roku nejsou vůbec chráněny. Nemohou být, i když se začnou očkovat včas, protože vznik ochrany nějakou dobu trvá,“ řekl Novinkám.

První dávku povinné hexavakcíny dostanou děti ve třech měsících, další v pěti měsících a teprve čtyři týdny poté se ochrana projeví. „Tady je jasná cesta v očkování těhotných žen, mělo by se o úhradách začít jednat,“ doplnil Chlíbek.

Že by se měla zvýšit zejména proočkovanost těhotných žen, zmínil také Prymula. „Protože to je jediná efektivní šance, jak tomuto onemocnění předejít. Pokud se podaří proočkovat těhotnou ženu třeba na začátku třetího trimestru, pak předá protilátky plodu a ten je chráněný až do svého očkování někdy ve dvou třech měsících života dítěte,“ vysvětlil. Pokud těhotná žena byla očkována například v mládí, určitě by se měla nechat přeočkovat, protože v takovém případě se podle něj protilátky nepředají.

V Česku zemřel druhý člověk s černým kašlem

Domácí

„Ve vyšších kategoriích není černý kašel tak závažným onemocněním jako u nejmenších dětí. Početně největší výskyt registrujeme v kategorii mezi 15- a 19letými, ale u nich průběhy nemoci nejsou tak závažné. Pak opět seniorská kategorie ke zvážení očkování je, ale vždy je potřeba konzultace s lékařem. Do budoucna by se měla jedna dávka očkování proti černému kašli přidat v dospělosti, ale přesný věk, o tom se bude ještě diskutovat,“ dodal Roman Prymula.

Vakcinologická společnost proto apeluje na to, aby se zejména těhotné ženy nechaly proti černému kašli přeočkovat. Ideálně ve třetím trimestru, díky čemuž se ochranné protilátky přenesou i na novorozence.

K výzvě se přidal i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, který apeloval na těhotné, ať se svým gynekologem vakcinaci proberou a zváží ji.

V Česku v souvislosti s černým kašlem zemřeli už dva lidé, v obou případech šlo o seniory. V prvním případě o muže z Náchodska, který zemřel v únoru, ve druhém o čtyřiaosmdesátiletou ženu z Chrudimska, která byla ale hospitalizovaná kvůli zápalu plic se streptokokovou infekcí.

Od začátku letošního roku Státní zdravotní ústav (SZÚ) podle ředitelky Barbory Mackové eviduje 6006 případů černého kašle. Za tento týden do čtvrtečního rána bylo 709 nových. Jde o nejvíce případů od roku 1960.

Odborníci doporučují podobně jako v době covidu-19 dostatečné a časté větrání nebo utírání a dezinfekci ploch.

Zájem o přeočkování je dramatický. Ministerstvo shání další vakcíny proti černému kašli

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám