Hlavní obsah

Zájem o přeočkování je dramatický. Ministerstvo shání další vakcíny proti černému kašli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zdravotnictví jedná o zajištění dalších vakcín proti černému kašli z Kanady. Zájem o přeočkování je podle resortu „dramatický“. V posledních dvou týdnech se nechalo přeočkovat 12 tisíc dospělých, polovina všech za loňský rok, řekl Novinkám mluvčí resortu zdravotnictví Ondřej Jakob. Nově objednané vakcíny proto ordinace praktiků obdrží až týden po Velikonocích. Dříve poptávaná balení se rozváží.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Tyto dny dochází k dramaticky zvýšenému zájmu o očkovací látku proti černému kašli a také k masivnímu rozdistribuování vakcín mezi ordinace praktických lékařů, očkovací centra a nemocnice,“ uvedl pro Novinky a ČTK Jakob.

„Společností Avenier jsou i nadále přijímány nové objednávky pro dospělé, ty budou vyřízeny přibližně v polovině dubna,“ doplnil.

Podle nejnovějších údajů resortu se zájem o očkování významně zvedl. Do 19. března se nechalo přeočkovat na vlastní náklady asi 10 tisíc lidí, dalších 12 tisíc dospělých využilo možnosti v posledních dvou týdnech.

V Česku zemřel druhý člověk s černým kašlem

Domácí

Do očkovacích center a ordinací praktiků bylo dovezeno 30 tisíc dávek vakcín, které cílí na černý kašel, tetanus, záškrt a v některých variantách i na dětskou obrnu. „Zhruba 18 tisíc vakcín je stále k dispozici v očkovacích centrech a u praktických lékařů,“ zdůraznil Jakob s tím, že je několik možností, kde se mohou nechat lidé přeočkovat.

Vakcinace je povinná jen u dětí, kde ji pojišťovny hradí. Dospělí si ji musí zaplatit a zpětně mohou žádat pojišťovnu o příspěvek.

V tomto týdnu se podle Jakoba rozveze ještě 10 tisíc objednaných dávek. Zhruba stejné množství dorazilo už z Velké Británie. I tam je ale nemocnost černým kašlem nebývale vysoká. Nárůst případů hlásí i další evropské země. Resort proto jedná o mimořádných dodávkách také s Kanadou.

Od začátku roku se černý kašel prokázal u 4253 lidí, dva senioři v souvislosti s infekcí zemřeli. Počty nakažených jsou nejvyšší od začátku 60. let minulého století.

Černý kašel zabil v Rakousku novorozence, nemoc se šíří Evropou

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám