Hlavní obsah

V Česku zemřel druhý člověk s černým kašlem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Česku letos zemřel druhý nakažený s černým kašlem. Jednalo se o 84letou ženu z domova seniorů na Chrudimsku. V pondělí to uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) s tím, že za poslední týden přibylo 1151 nových případů černého kašle. Od začátku roku lékaři zaznamenali již 4253 případů.

Foto: Profimedia.cz

Bakterie černého kašle

Článek

Žena byla od 8. března hospitalizována s oboustranným zápalem plic i dalšími obtížemi a 14. března zemřela.

První letošní úmrtí s černým kašlem lékaři zaznamenali v únoru u staršího muže z okresu Náchod.

Zemřel letos první člověk s černým kašlem

Domácí

S černým kašlem končí podle dat v nemocnici tři procenta pacientů. Nejvíce nemocných bylo zaznamenáno v Jihočeském (780 případů) a Středočeském kraji (634 případů). V 76 případech se nákaza objevila u dětí do jednoho roku.

Nejvyšší nemocnost je mezi dětmi a mladými lidmi ve věkové skupině 15 až 19 let. Cizinci tvoří mezi nakaženými „nepatrné procento“.

Proti černému kašli se očkuje devět týdnů po narození a následují přeočkování, poslední v 10 letech. Ta jsou daná zákonem.

Dospělým se doporučuje přeočkování zhruba jednou za 15 let. Proočkovanost populace je zhruba 95 procent. Nejnebezpečnější je nemoc pro ještě neočkované novorozence.

Přeočkování dospělých proti černému kašli, stejně jako tetanu a záškrtu je dobrovolné a zpoplatněné. Vakcín by měl být dostatek.

Zájem o přeočkování proti černému kašli stoupá, ne všichni praktici ale vakcínu mají

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám