Hlavní obsah

Zemanův ředitel Balák po deseti letech v Lánech končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muž spjatý s předchozí hlavou státu Milošem Zemanem a jeho kancléřem Vratislavem Mynářem odchází. Na vlastní žádost končí k 31. lednu bývalý dlouholetý ředitel Lesní správy Lány (LSL) Miloš Balák i jako řadový zaměstnanec organizace spadající pod Kancelář prezidenta republiky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý šéf Lesní správy Lány Miloš Balák

Článek

Novinkám to tento týden potvrdila hradní kancléřka Jana Vohralíková a následně i sám Balák, který je kvůli vážné onkologické nemoci už skoro rok v pracovní neschopnosti.

„Ano, je to pravda,“ napsala Novinkám Vohralíková na dotaz, zda Balák požádal o ukončení pracovního poměru ke konci ledna.

„Odešel jsem sám na vlastní žádost ze zdravotních důvodů, protože se nadále léčím s rakovinou,“ řekl Novinkám Balák.

Vystudovaný lesník pracoval v LSL od prosince 2013, o dva měsíce později se stal ředitelem této příspěvkové organizace, která se stará o rozsáhlou Lánskou oboru patřící Pražskému hradu. Do funkce si ho vybral Mynář, ale než ji dostal, musel Balák podle svých dřívějších slov podstoupit několik pohovorů, protože měl tři jiné konkurenty.

Balák stáhl žalobu proti výpovědi z lánské vily, vystěhoval se z ní

Domácí

Opustil funkci i vilu

Po několika mediálních i trestních kauzách včetně dvou pravomocných odsouzení a tlaku na svou osobu rezignoval sám na funkci ředitele, v níž skončil po devíti letech v prosinci 2022. Poté v lesní správě působil jako samostatný referent, ale loni v únoru odešel na nemocenskou.

„Na vyšetření mi našli nádor v tlustém střevě a jsou tam ještě další nálezy, metastáze, v jiných vnitřních orgánech,“ řekl Balák Novinkám a Právu loni v březnu. Nyní doplnil, že léčba po úspěšné operaci bude pokračovat ještě několik měsíců. Pracovní neschopnost by však měla skončit poslední únorový den. Není zatím jasné, zda požádá o její prodloužení, nebo odejde do invalidního důchodu.

Balák původně v Lánské oboře obýval s rodinou služební vilu, ze které ale dostal loni v květnu po nástupu nového prezidenta Petra Pavla výpověď, což následně napadl žalobou u soudu. Tu však nakonec stáhl a sám požádal o ukončení nájemní smlouvy k 22. prosinci loňského roku a odstěhoval se do Hluboké nad Vltavou, kde v minulosti pracoval jako ředitel lesů.

Ústavní soud: Zeman milost pro Baláka pořádně nevysvětlil

Domácí

Bude nový ředitel?

Problémy a kritika ze strany nadřízených i médií se však nevyhnuly ani Balákovu nástupci ve funkci Pavlu Rusovi, který lesní správu vede od loňského ledna. Týkaly se především některých veřejných zakázek a lovů trofejní zvěře v Lánské oboře za statisíce korun. Tam měl dokonce podle serveru Seznam Zprávy zastřelit stříbrného daňka v hodnotě 40 tisíc korun Rusův syn. Ředitel ovšem tvrdí, že zvíře zabil sám. To, jakým způsobem a za kolik se v Lánské oboře lovilo jak za éry Baláka, tak Rusa, navíc prověřuje i policie.

Zřejmě také Rus nakonec ve vedoucí funkci v nejbližších dnech skončí. Hrad totiž loni na podzim vypsal na post ředitele výběrové řízení.

„Kancelář prezidenta republiky se rozhodla vyhlásit transparentní výběrové řízení, do kterého se může přihlásit kdokoliv, včetně Pavla Rusa,“ sdělila loni v listopadu Seznam Zprávám Mária Pfeiferová z odboru komunikace prezidentské kanceláře.

Podle nynějších zjištění Novinek z důvěryhodného zdroje se někdejší severočeský ředitel Lesů ČR Rus skutečně do tendru rovněž přihlásil, ale údajně se nedostal do užšího výběru, kde zůstali dva jiní kandidáti. Podle původních plánů měl být nový ředitel jmenován už 1. ledna, ale výběr trvá doteď. Kdo se stane ředitelem lánské lesní správy, by mělo být podle středečního vyjádření Vohralíkové pro Novinky jasné do konce ledna, tedy příští týden.

Dvakrát nespravedlivě?

Balák byl v minulosti hned dvakrát za své jednání v čele lesní správy pravomocně odsouzen. V prvním případě dostal předloni v březnu tři roky vězení za dvousetmilionový projekt zpevnění levých břehů kolem vodní nádrže Klíčava v Lánské oboře. Dva dny po vynesení rozsudku mu tehdejší prezident Zeman udělil milost. V druhé kauze týkající se údajně nevýhodného prodeje kamene vytěženého v Lánské oboře mu soud loni v březnu uložil za porušení povinnosti při správě cizího majetku pravomocně peněžitý trest 870 tisíc korun, který Balák postupně platí v měsíčních splátkách. On sám od počátku vinu odmítá a tvrdí, že naopak ušetřil peníze lesní správě.

„Tvrdím, že věc, za kterou jsem byl odsouzen k peněžitému trestu, se nestala. Naopak je to úplně obráceně. Tam nedošlo k žádné škodě, ale zachránil jsem kolem šesti milionů korun. Proto je to pro mě absolutně nepochopitelný verdikt,“ řekl Novinkám a Právu už loni Balák, který však následně neuspěl ani s dovoláním u Nejvyššího soudu.

Zeman po dlouhé době na veřejnosti: Za zesměšnění vlády na semináři SPD sklidil ovace vestoje

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám