Hlavní obsah

Zemanova pomsta? Žalobce Bodlák se soudcem nestane

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní zástupce Marek Bodlák se soudcem nestane, prezident Miloš Zeman ho odmítl jmenovat, řekl webu Česká justice ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), který se Zemanem jednal. Bodlák, který v pražském vrchním státním zastupitelství řídí odbor závažné hospodářské a finanční kriminality, figuruje v seznamu 51 kandidátů na nové soudce, který ve středu projedná vláda. Bodlák jako státní zástupce odmítl podezření prezidenta Miloše Zemana na sabotáž při jeho loňské hospitalizaci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„S panem prezidentem jsem projednal další etapu jmenování soudců. Sdělil mi, že nejmenuje soudcem státního zástupce Marka Bodláka, včetně důvodů, proč se tak rozhodl,“ řekl Blažek.

„Jsem každopádně rád, že pan prezident jmenuje ostatní navržené kandidáty a že se jmenování nových soudců nebude zbytečně zdržovat,“ doplnil.

Podle České justice se jako důvod nabízí „odveta“ za to, že pražské vrchní státní zastupitelství dozoruje a žaluje případy, které se týkají trestné činnosti v Lesní správě Lány. Tým Lenky Bradáčové údajně směřoval i k nejvyšším spolupracovníkům prezidenta a v takové atmosféře by se ceremoniál blížil „scénám z absurdního divadla“, uvádí web.

Bodlák také odmítl podezření prezidenta Miloše Zemana na sabotáž při jeho loňské hospitalizaci.

Zeman si omilostnil šéfa lánské obory odsouzeného na tři roky

Domácí

Novinky původně uvedly, že přímo Bodlák jako žalobce figuroval v kauze odsouzeného šéfa lánské obory Miloše Baláka. To však byla mylná informace.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček v úterý večer ČTK sdělil, že prezident nechce Bodláka jmenovat kvůli nezákonnému stíhání bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL, později TOP 09) v kauze nákupu letounů CASA. Stíhání čelila od roku 2012, soudy ji definitivně osvobodily loni v říjnu. Podle Ovčáčka považuje Zeman tento případ za mimořádně závažný.

„Není to žádný náhlý, okamžitý názor,“ podotkl mluvčí a upozornil na to, že letos v lednu při jmenování soudců označil Zeman kauzu za ostudu české justice, nikoli pouze soudců, ale také státních zástupců.

Nová vlna jmenování soudců se týká výhradně hlavního města a severní Moravy a Slezska. Na pražské obvodní soudy mělo zamířit 31 nováčků, zbytek k okresním soudům spadajícím pod Krajský soud v Ostravě. Mezi kandidáty tradičně převažují ženy, je jich 35. Nejmladším uchazečům je 30 let, což je nejnižší možná hranice pro věk soudce. Nejstarším z kandidátů byl právě státní zástupce Bodlák, kterému je 47 let, a měl posílit Obvodní soud pro Prahu 2.

Soudce obecných soudů jmenuje podle Ústavy prezident republiky. Jeho rozhodnutí vyžaduje spolupodpis premiéra, proto seznam kandidátů vždy projednává vláda.

Soud v kauze Balák: Buď to Mynář věděl, nebo ho využili

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám