Hlavní obsah

Zeman zůstává na JIP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Exprezident Miloš Zeman zůstává po operaci na jednotce intenzivní péče Fakultní nemocnice Motol. Jeho stav je vážný, ale stabilizovaný a nezhoršuje se, sdělila v sobotu Novinkám mluvčí nemocnice Pavlína Danková. Podle někdejšího hradního kancléře Vratislava Mynáře se Zemanovi daří v rámci možností dobře.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Bývalý prezident Miloš Zeman poskytl rozhovor deníku Právo.

Článek

„Podle mých informací se mu daří dobře, jak jen to je po operaci možné,“ uvedl Mynář. Na doporučení lékařů ho prý zatím v nemocnici nenavštívil. Čeká, jak jeho stav po víkendu vyhodnotí lékaři včetně toho, kdy bude možný přesun z jednotky intenzivní péče na standardní lůžko.

Nemocnice v pátek uvedla, že délku hospitalizace zatím nelze určit.

Zeman leží na jednotce intenzivní péče Kliniky kardiovaskulární chirurgie Fakultní nemocnice Motol. „Stav bývalého prezidenta Miloše Zemana je stále vážný, ale stabilizovaný a nedošlo k žádnému zhoršení,“ uvedla v sobotu kolem poledne mluvčí nemocnice Danková. Další informace má nemocnice sdělit se souhlasem rodiny v pondělí.

Ve stejný den posoudí Zemanovu zdravotní situaci lékařské konzilium.

Miloš Zeman je ve stabilizovaném, ale vážném stavu

Domácí

Devětasedmdesátiletý exprezident byl hospitalizován ve čtvrtek. Operován byl kvůli kritickému nedokrvení nohy, které způsobila krevní sraženina. Podle dřívějšího vyjádření nemocnice „absolvoval hybridní výkon se zprůchodněním tepny a obnovením prokrvení“.

Ještě ve středu úřadoval Zeman ve své prezidentské kanceláři v Dejvicích, kde mimo jiné přijal šéfku poslanců hnutí ANO Alenu Schillerovou.

Svému předchůdci popřál v pátek rychlé uzdravení prezident Petr Pavel. „Přeji panu prezidentovi Zemanovi rychlé uzdravení a brzký návrat z nemocnice domů,“ uvedl na síti X.

Miloš Zeman je v péči lékařů a zdravotníků už tři roky

Během svého desetiletého prezidentského mandátu byl Zeman v nemocnici několikrát. Ve velmi vážném stavu byl po sněmovních volbách v roce 2021, kdy v Ústřední vojenské nemocnici strávil 48 dní, zpočátku na klinice intenzivní medicíny.

Lékaři nutnost péče zdůvodnili komplikacemi spojenými s prezidentovým chronickým onemocněním, které blíže neupřesnili.

Z nemocnice se tehdejší prezident vrátil do lánského zámku, kde trávil většinu času do konce mandátu. Staraly se tam o něj nepřetržitě zdravotní sestry, které o něj pečují i po jeho odchodu z funkce v jeho nedalekém nově postaveném domě v Lánech.

Už na začátku prvního Zemanova funkčního období lékaři informovali o tom, že trpí polyfunkční neuropatií, kvůli které ztrácí cit v nohou, což bývá neurologická komplikace při cukrovce. Sám Zeman v září 2016 prohlásil, že se mu zlepšily hodnoty cukrovky, zatímco neuropatie zůstává na stejné úrovni.

V listopadu 2017 pak hovořil o tom, že mu „odešla cukrovka“. Jeho lékař Miloslav Kalaš tehdy vysvětlil, že ke snížení hodnot glykemie přispělo dodržování diety a zhubnutí. V dubnu 2021 Zeman oznámil, že se rozhodl přesunout na vozík.

„Dítě moje…“ Zemana přišla rozptýlit Alena Schillerová. Došlo i na líbání

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám