Hlavní obsah

Zeman zahájil „rozlučkovou“ návštěvu Ústeckého kraje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v pondělí zahájil již sedmou návštěvu Ústeckého kraje ve funkci prezidenta. Sever Čech je tak jeho nejnavštěvovanějším regionem. Sám uvedl, že jde zároveň o rozlučkovou návštěvu, neboť za několik měsíců ukončí 32 let trvající politickou kariéru.

Příjezd Miloše ZemanaVideo: Aleš Pelikán, Právo

 
Článek

Prezident se na úvod své návštěvy při setkání s krajskými zastupiteli vyslovil pro větší využívání uhlí v současné energetické krizi.

„Při vysokých cenách plynu by bylo dobré, abychom využívali co nejvíce místních zdrojů surovin. Mezi ně patří i uhlí. Jsem ten, kdo se už dlouhou dobu přimlouvá za využití těchto uhelných zdrojů v energetické krizi,“ prohlásil Zeman.

Zeman: Potřebujeme odvahu rozhodovat, ne váhání

Domácí

Jedním z témat prezidenta byl i požár v národním parku České Švýcarsko. „Slyšel jsem, že požár způsobili trampové, nesouhlasím s tímto názorem. Domnívám se, že ho způsobili ti, kteří způsobili i kůrovcovou kalamitu. Bezzásahová politika vedla k tomu, že stromy se nechávaly volně ležet, čímž pochopitelně vytvořily podhoubí pro šíření případného požáru,“ zopakoval Zeman svůj názor, který prezentuje opakovaně.

Připomněl v této souvislosti také výrok bývalého ministra životního prostředí Martina Bursíka (SZ), který v minulosti při interpelacích ve Sněmovně prohlásil, že je přítelem kůrovce.

Prezident přijel na pozvání hejtmana Jana Schillera (ANO). Ten od něj dostal české „prezidentské“ hodiny z limitované série. Prezident si zase odveze lokální potraviny a výrobky.

Po pracovním obědě se zástupci složek záchranného systému, starosty obcí a zástupci dalších institucí postižených požárem v národním parku v Českém Švýcarsku odjel Zeman do Děčína. Po setkání s vedením města se na labském nábřeží setkal s občany. Mezi nimi převažovali podle ohlasů jeho příznivci. Zeman odpovídal na otázky týkající se jezu na Labi u Děčína, požáru v Českém Švýcarsku, i toho, co mohou dělat lidé, kteří současnou vládu nechtějí.

Jeden z dotazujících požadoval například odvolání vlády. Zeman pak vysvětloval, kdy to může udělat. Další ženě pak doporučil občanskou neposlušnost v podobě demonstrací a stávek, pokud se jí vláda nelíbí. „Je to právo zakotvené v ústavě. Občanská neposlušnost ale neznamená násilí v ulicích, neznamená rozbíjení výloh, jako vidíme v zahraničí, nebo zapalování aut. Občanská neposlušnost znamená účast na demonstracích, případně na stávkách,“ řekl Zeman.

V úterý pak navštíví v Děčíně společnost Chemotex a poté se přesune do obce Lukavec na Litoměřicku, kde se sejde s jejím vedením i obyvateli.

Naposledy byl Zeman na oficiální návštěvě v Ústeckém kraji v červnu 2018. Zastavil se tehdy v místech, v nichž získal v prezidentských volbách největší podporu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám