Hlavní obsah

Zeman: Potřebujeme odvahu rozhodovat, ne váhání

Aktualizováno

Svět podle prezidenta Miloše Zemana čelí riziku použití jaderných zbraní. Je třeba vyslat signál, že bude následovat diplomatická i vojenská reakce. Český prezident to ve čtvrtek na úvod večeře řekl účastníkům summitu Evropského politického společenství (EPC), kteří se sešli na Pražském hradě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Drazí přátelé, to, co potřebujeme, je odvaha, odvaha rozhodovat, žádné váhání, žádná politika ústupků, žádné nicnedělání. A tak mi dovolte, abych zakončil známým heslem, které se používalo i během sametové revoluce v naší zemi: Hluboko v srdci věřím, že jednou zvítězíme,“ dodal Zeman.

Podle českého prezidenta čelí Evropa dvěma hlavním problémům současného světa. Za jeden považuje Zeman ruskou agresi na Ukrajině, za druhý energetickou krizi. Obě otázky patří mezi hlavní témata stávajícího českého předsednictví Evropské unie.

Obávám se, že čelíme vážnému riziku použití jaderných zbraní. Musíme udělat vše pro to, abychom se tomuto riziku vyhnuli nebo alespoň snížili jeho pravděpodobnost
Miloš Zeman

„Pokud jde o první téma, obávám se, že čelíme vážnému riziku použití jaderných zbraní. Musíme udělat vše pro to, abychom se tomuto riziku vyhnuli, nebo alespoň snížili jeho pravděpodobnost,“ řekl prezident Zeman.

„Jedním z možných řešení je vyslat důrazný a jasný signál, že použití jaderných zbraní vyvolá naši reakci, a to nejen diplomatickou, ale i vojenskou. Potřebujeme totiž včasné varování nebo něco jako preventivní akci,“ dodal.

Bylo by podle něj velmi špatné, kdyby účastníci čtvrteční večeře byli posledními prezidenty a premiéry před třetí světovou válkou.

„Pan prezident pronesl přátelskou bojovnou řeč o tom, jak se má bránit svoboda a jak se musí na jaderné hrozby odpovědět s odhodláním použit sílu,“ řekl Novinkám poradce premiéra Petra Fialy Tomáš Pojar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám