Hlavní obsah

Zeman vyjádřil Babišovi solidaritu: Syn je nemocný a organizuje ho Klusák

Prezident Miloš Zeman vyjádřil solidaritu premiérovi Andreji Babišovi (ANO) v souvislosti se čtvrtečním vystoupením jeho syna na předvolebním mítinku hnutí ANO v Ústí nad Labem. Babiš mladší tam nečekaně konfrontoval otce kvůli tomu, že ho měl nechat zavléct na Krym kvůli kauze Čapí hnízdo. Podle Zemana je Babiš mladší psychicky nemocný a jeho vystoupení organizoval režisér Vít Klusák. Vyjádření na Twitteru zveřejnil mluvčí Hradu.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Režisér Vít Klusák (vlevo) a Andrej Babiš mladší.

Článek

Babiš mladší ve čtvrtek svému otci před novináři oznámil, že je psychicky v pořádku. „Právě jsem vyšel od psychologa a mám soudního znalce. Jak se cítíš, když mě vidíš?” uvedl Babiš mladší, kterého doprovázel režisér Klusák. Premiér reagoval tím, že ví, kdo jeho syna zneužívá. „My víme, kdo ho zneužívá, ale já o tom nechci mluvit,” řekl premiér ve čtvrtek.

„Prezident republiky Miloš Zeman odsoudil aktivity režiséra Víta Klusáka, který organizuje vystoupení psychicky nemocného syna českého premiéra,” napsal mluvčí Hradu. Hlava státu při této příležitosti vyjadřuje předsedovi vlády plnou solidaritu.

Režisér Klusák ve čtvrtek v rozhovoru pro web iRozhlas řekl, že s Babišem mladším cestovali z návštěvy od klinického psychologa a setkání s jeho otcem na mítinku ANO v Ústí nad Labem neplánovali. Setkání bylo podle Klusáka „naprostá náhoda”.

Babiš mladší poslal v lednu 2018 policii podle médií e-maily, v nichž psal, že byl unesen v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo, kvůli níž jeho otec i on sám čelili obvinění z dotačního podvodu.

Babiš mladší narušil zahájení kampaně ANO

Domácí

Později ve skrytě natočené reportáži serveru Seznam Zprávy, zveřejněné v listopadu 2018, uvedl, že ho manžel tehdejší ošetřující lékařky Petr Protopopov proti jeho vůli odvezl na ukrajinský poloostrov Krym, který je pod de facto kontrolou Ruské federace, jež území nelegálně anektovala.

Premiér to popřel, řekl tehdy, že jeho syn trpí schizofrenií. Babiš mladší letos v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že vše, co od začátku ke kauze údajného únosu řekl nebo napsal na policii, bylo „upřímné a pravdivé”.

Lékařka Dita Protopopová vypracovala posudek, který měl podle médií Babišovu synovi pomoci vyhnout se trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Stíhání Babiše mladšího a dalších členů premiérovy rodiny bylo už zastaveno. Obvinění nyní čelí jen premiér a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová), oba vinu odmítají.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám