Hlavní obsah

Zeman: Starostu Prahy 6 Koláře jsem odepsal jako neschopného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09) prezident Miloš Zeman už před dvěma lety odepsal jako neschopného starostu. Za kompenzaci jeho neschopnosti považuje „směšná a ubohá” gesta jako odstranění sochy maršála Ivana Stěpanoviče Koněva z náměstí Interbrigády. Řekl to v neděli v rozhovoru v pořadu Press klub na Frekvenci 1.

Foto: ČTK repro, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

Radnice šesté městské části nechala na začátku měsíce převézt sochu ruského maršála Koněva ze svého území. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov to označil za pobuřující a cynické. Počínání dejvické radnice považuje za porušení bilaterální smlouvy, uvedl.

Praha 6 odstranila sochu Koněva. Využili jsme nouzového stavu, připustil starosta

Domácí

Zeman prohlásil tento čin za ubohý. „Asi před dvěma lety jsem psal dopis panu starostovi Kolářovi z Prahy 6, protože na území prahy 6 v cestě na letiště jsou dvě nádherné veliké a naprosto zchátralé vily. A nu, pan starosta mně odpověděl, že s tím nemůže nic dělat, tak jsem ho odepsal jako neschopného starostu. (...) Kompenzace své neschopnosti je možná těmito směšnými a ubohými gesty,” řekl dnes Zeman.

Prezident Zeman, ač hlava státu, podle Koláře neví, jak stát reálně funguje, a nechápe tak dělení kompetencí mezi státní správu a samosprávu. "Jen to potvrzuje jeho vztah k vládě práva, která v České republice - navzdory příkladu pana prezidenta - naštěstí zatím ještě funguje," uvedl.

Rusko zahájilo trestní stíhání kvůli odstraněné soše Koněva

Evropa

Socha vojevůdce, který se podílel na osvobození Prahy od nacistů, ale i na krvavém potlačení protikomunistického povstání v Maďarsku v roce 1956, zůstane nyní v depozitáři.

Později by měla být součástí Muzea paměti 20. století, jehož vznik chystá hlavní město. V Praze 6 byla socha častým terčem vandalů. Loni zastupitelé šesté městské části rozhodli o jejím odstranění a nahrazení památníkem osvobození Prahy na konci druhé světové války.

Moskva vrací úder. Stanici metra Pražská chce přejmenovat na Maršála Koněva

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám