Hlavní obsah

Zeman: Putin není sebevrah, na Pobaltí nezaútočí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Rusko podle prezidenta Miloše Zemana vojensky nenapadne pobaltské státy, protože prezident Vladimir Putin „není sebevrah“. Zeman to uvedl v úterý v rozhovoru pro agenturu AP. Míní, že Moskva nezaútočí na žádný členský stát Severoatlantické aliance, protože si uvědomuje, že by pak přišla vojenská odpověď.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Nedomnívám se, že by se Rusko pustilo do války tím, že by zaútočilo na některý z členských států NATO,” prohlásil Zeman. „Protože Vladimir Putin není sebevrah a ví, jaké důsledky by to mělo,” vysvětlila česká hlava státu.

„Jsem si jistý, že v takovém případě by nastala odpovídající vojenská, nikoli jen politická a ekonomická reakce,” dodal Zeman.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pobaltské státy - Estonsko, Lotyšsko a Litva - mají obavy z Ruska od propuknutí bojů na východě Ukrajiny. Lotyšsko a Estonsko přitom mají početné ruskojazyčné menšiny.

Podle Zemana je z ekonomického hlediska nesmyslné, aby Rusko anektovalo východní Ukrajinu, kde proruští separatisté bojují s ukrajinskou armádou. „Myslím, že (Rusko) je uspokojeno anexí Krymu,” řekl Zeman.

„Pochybuji o tom, že by bylo možné vpadnout na východní Ukrajinu už proto, že byla zničena občanskou válkou a Moskva by musela nakrmit desítky miliónů hladových krků, a na to její hospodářská kapacita nestačí,” tvrdí Zeman.

Schapiro prý porušil dohodu 

AP připomíná Zemanovu kritiku západních sankcí proti Rusku v souvislosti s anexí Krymu a také jeho veřejnou rozepři s americkým velvyslancem v ČR Andrewem Schapirem.

Ten kritizoval Zemanovu plánovanou cestu do Moskvy, kde se údajně měl český prezident 9. května původně zúčastnit i vojenské přehlídky při příležitosti 70. výročí od konce 2. světové války. Zeman poté prohlásil, že Schapiro, který prý porušil diplomatický protokol, má uzavřené dveře na Pražský hrad. [celá zpráva]

„Vídeňská úmluva (o diplomatických vztazích) velvyslancům jakékoli země přísně zakazuje vměšování do vnitřních záležitostí hostitelského státu. Pan Schapiro buď nevědomky, nebo záměrně tuto dohodu porušil a to ho diskvalifikuje coby profesionála,” konstatoval Zeman.

V Moskvě se Zeman nakonec vojenské přehlídky nezúčastní. Hrad to oznámil po kritice ze strany řady českých politiků. „Jedu do Moskvy uctít mrtvé, nikoli živé,” zdůraznil v úterý český prezident.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám