Hlavní obsah

Zeman má vlastní důstojnost a hrdost, pochválil prezidenta šéf ruské diplomacie

• Aktualizováno

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ocenil českou hlavu státu Miloše Zemana za to, jak se zachoval ve sporu s americkým velvyslancem v Praze Andrewem Schapirem. Za to, že Schapiro kritizoval Zemanovu cestu do Moskvy na oslavy 70. výročí sovětského vítězství ve druhé světové válce, slyšel od Zemana, že má zavřené dveře na Hrad.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Prezident Miloš Zeman s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem na archivním snímku

Článek

„Zeman je prostě člověk, který má vlastní důstojnost a vlastní hrdost. Ne všichni jsou takoví, bohužel,“ poznamenal Lavrov v interview šéfovi prokremelského mediálního holdingu Rossija segodňa Dmitriji Kiseljovovi.

V rozhovoru vysílaném v pondělí večer označil Lavrov vyjádření amerického velvyslance za „děs“, který ani nebude komentovat. Obecně však poznamenal, že Američané se v zásadě snaží omezovat vztahy všech zemí s Ruskem, a to „všech (zemí) bez výjimky“.

Schapiro koncem března v pořadu České televize Události, komentáře upozornil, že Zeman by mohl být v Moskvě jediným vůdčím představitelem státu Evropské unie, což označil za „poněkud prekérní“.

Zároveň ale podotkl, že není jeho úlohou říkat českému prezidentovi, co má nebo nemá dělat. Zeman na to v rozhovoru pro Parlamentní listy uvedl, že si nedovede představit, že by český velvyslanec ve Washingtonu radil americkému prezidentovi, kam má cestovat. „Obávám se, že po tomto prohlášení má naopak velvyslanec Schapiro dveře na Hrad zavřené,“ řekl Zeman.

Kmoníček: Vztahům s USA to neuškodí

Ruský list Moskovskij komsomolec poznamenal, že Lavrov fakticky podpořil Zemanův postup vůči americkému velvyslanci, ačkoli v této věci s prezidentem nesouhlasí ani předseda české vlády. Premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že by se Zeman měl chovat profesionálněji.

Slovní přestřelka mezi Pražským hradem a velvyslanectvím USA v Praze měla v Rusku široký ohlas. Výhrady velvyslance Andrewa Schapira vůči cestě prezidenta Miloše Zemana na moskevské oslavy konce druhé světové války i prezidentovu reakci zaznamenala prakticky všechna hlavní ruská média.

Zeman také na sociálních sítích sklízel chválu za to, že ukázal americkému velvyslanci dveře. Jeden z uživatelů webu Pikabu.ru navrhl při oslavách 9. května v Moskvě českého prezidenta vyznamenat jako „opravdového přítele naší země“, jakož i proto, že „opominout takového správného chlapíka by nebylo správné“.

Ke kauze se v úterý v České televizi vyslovil také šéf zahraničního odboru kanceláře prezidenta Hynek Kmoníček. Prohlásil, že Zeman se s Schapirem v nejbližší době nesetká, i když to měl původně v plánu.

Odmítl teze, že tento spor uškodí českým vztahům s USA. „Taková úvaha je naprostý nesmysl,“ řekl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám