Hlavní obsah

Zeman prohrál, veto zákona o národních parcích poslanci přehlasovali

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ani lobbování prezidenta Miloše Zemana nepomohlo. Poslanci v úterý přehlasovali jeho veto k novele zákona o ochraně přírody a krajiny, která mění pravidla v národních parcích na Šumavě, v Krkonoších, Českém Švýcarsku a Podyjí. Norma tak bude vyhlášena ve Sbírce zákonů.

Brabec: Národní parky nejsou o sjezdovkách a aquaparcíchVideo: Václav Toman, Novinky

 
Článek

Novelu už dříve dolní komoře vrátil Senát, i ten ale poslanci přehlasovali. Největší spory mají politici kvůli Šumavě, některé tamní obce chystají ústavní stížnost.

„Je to dobrá a vyvážená norma, poprosím vás potřetí a slibuji, že naposled, o její podporu,“ žádal poslance ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). K přehlasování prezidentského veta bylo potřeba 101 hlasů. Ruku jich nakonec zvedlo 117, proti jich bylo 18. Kdo jak hlasoval, najdete zde.

Brabec v úterý v rozhovoru Novinkám vysvětloval, proč je novela tak důležitá. „Jádro národního parku je o něčem jiném než o aquaparcích a sjezdovkách. Spousta lidí jezdí za něčím jiným, jezdí tam, aby z hektického života unikli,“ hájil Brabec.

Novela o národních parcích je reakcí na reálný život, vysvětloval BrabecVideo: Václav Toman, Novinky

Prezident dokonce kvůli národním parkům přišel v únoru do Sněmovny lobbovat, ani to ale názor poslanců nezměnilo. [celá zpráva]

Ministr odmítl Zemanovy výtky, podle nichž návrh nebere v potaz specifika Šumavy. Brabec nesouhlasí ani s opoziční ODS, která tvrdí, že novela ohrozí šumavské obce. [celá zpráva]

Poslanec ODS navzdory Stanjurovu ujištění obstruoval 

„Návrh byl dvakrát vracen. Je sporný, ať už z hlediska odborného, občanského, i politického,“ prohlásil při projednávání na plénu poslanec Jan Zahradník (ODS), který při projednávání zákona obstruoval. Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura přitom ještě ráno na tiskové konferenci sliboval, že jeho strana projednávání zdržovat nebude a přednese pouze věcné připomínky.

Zahradník však v rozpravě například předčítal text o národních parcích v USA, poslanci se velmi konkrétně dozvěděli, jak vznikl Yellowstonský národní park. Poslechli si také výklad o kůrovcové krizi, citáty některých filozofů a umělců či podrobný popis dubů a buků.

„Pokud to podpoříte, budete hlasovat proti horní komoře, proti prezidentovi, proti šumavským obcím a obyvatelům Šumavy. Pokud odsouhlasíte zákon, tak se žádné problémy nevyřeší,“ apeloval v rozpravě na kolegy poslanec Vladislav Vilímec (ODS). Některé šumavské obce dokonce chystají ústavní stížnost.

„To je jak debata hluchých s hluchými. Vy to slyšet nechcete,” vytýkal Stanjura.

Cíl je takový, aby příroda ukázala, co umí
Richard Brabec, ministr životního prostředí

Novela, která bude platit od května, například nově zpřístupní některá místa. Zároveň má být na polovině území národních parků zachována divoká příroda. Parky by měly být rozděleny do čtyř zón. Podle Brabce je podstatné, že se zóny nebudou nejméně 15 let měnit. „Cíl je takový, aby příroda ukázala, co umí,“ vysvětloval už dříve Brabec.

Právě patnáctileté moratorium vadilo senátorům, kteří Sněmovně rovněž novelu vrátili. Poslanci ale začátkem března přehlasovali i horní komoru. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám