Hlavní obsah

Zeman pomýšlí na to, že zase bude jednou chodit

Bývalý prezident Miloš Zeman trénuje, aby mohl znovu začít chodit. Naději mu prý dávají slova jeho ošetřujícího lékaře Miroslava Zavorala. Zeman trpí neuropatií dolních končetin a dlouhodobě se na veřejnosti pohybuje výlučně na kolečkovém křesle.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloš Zeman na archivním snímku při pietě za oběti covidu

Článek

Zeman se s ideou, že by mohl znovu začít chodit, svěřil v rozhovoru pro Mf Dnes. „Profesor Zavoral tvrdí, že když budu hodně chodit s pomocí chodítka nebo svých přátel, může se mi jednou cit do nohou vrátit a já opět začnu chodit. Takže to beru jako trénink,“ uvedl exprezident v souvislosti s dotazem, zda mu nevadí chybějící bezbariérový přístup do jeho kanceláře, kterou ve středu otevřel, a s přístupem do níž mu museli pomáhat příslušníci ochranné služby policie.

Se záměrem postavit se znovu na nohy a začít chodit, příliš nekoresponduje Zemanovo přiznání, že opět kouří, byť podle svých slov „velmi omezeně, a spíše dýmku“.

Ať děti počkají s kouřením do 27 let, pak to bude bez rizika, doporučil Zeman

Domácí

Nekouřit prý prezident vydržel půl roku. Nikotin, stejně jako alkohol, mu lékaři zakázali po hospitalizaci v roce 2021.

O tom, že by Zeman mohl opět začít chodit, hovořil již minulý rok v létě vedoucí prezidentova lékařského konzilia a někdejší rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima s tím, že s hůlkou by se mohl tehdejší prezident pohybovat již během podzimu. Jeho slova se nicméně nenaplnila.

Zeman se před nedávnem obrátil na Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚVN) kvůli údajnému neoprávněnému zveřejnění informací o zdravotním stavu ze strany Ústřední vojenské nemocnice, kterou Zavoral vede.

Zeman byl těžce podvyživený, řekl Pafko. Potvrdil jaterní onemocnění

Domácí

V ní byl Zeman v roce 2021 několik týdnů hospitalizován. Podle svých slov v souvislosti s nechutenstvím, podle člena lékařského konzilia, chirurga Pavla Pafka, se jednalo o chronické jaterní onemocnění.

Vedle neuropatie a nedoslýchavosti trpí Zeman ještě cukrovkou, o níž však v minulosti prohlásil, že „odešla“.

Budu znovu kandidovat a v sobotu mi odešla cukrovka, oznámil Zeman

Domácí

Reklama

Související témata:

Související články

Zemanova kancelář v ložnici vyvolává údiv

Nová kancelář bývalého prezidenta Miloše Zemana v Jaselské ulici v pražských Dejvicích je ve skutečnosti „designově zařízený byt 3+kk“ ve druhém patře. Pro...

Výběr článků

Načítám