Hlavní obsah

Zeman podepsal nová pravidla kurzarbeitu a další zákony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman v pátek podepsal šest zákonů. Týkají se například nových pravidel kurzarbeitu či automatického zavedení datových stránek pro občany. Informoval o tom mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Podle nových pravidel kurzarbeitu budou moci být zaměstnanci doma až čtyři dny v týdnu, nejvýše ale rok. Zaměstnavatelé zaplatí pracovníkům za neodpracovanou dobu nejméně 80 procent jejich výdělku. Stát firmám poskytne čtyři pětiny této náhrady i s odvody, a to do 1,5násobku celostátní průměrné mzdy.

Senát schválil pravidla kurzarbeitu

Ekonomika

Zeman podepsal i novelu, podle níž automatické zavedení datových schránek pro občany po použití jejich elektronické identity bude zavedeno až od roku 2023.

Proplácení testů komplikuje podmínka datové schránky, řada OSVČ ani nemá počítač

Ekonomika

Prezident podepsal i normu, podle níž regionální rady regionů soudržnosti, které rozdělovaly dotace z fondů EU, do konce roku zaniknou. Jejich činnost od léta postupně převezme ministerstvo pro místní rozvoj (MMR).

Zeman stvrdil i nová pravidla pro práci s rizikovými stroji či novelu, která umožní, aby si realitní makléři, jimž zanikla živnost pro nesplnění nových zákonných požadavků, mohli podnikání obnovit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám