Hlavní obsah

Proplácení testů komplikuje podmínka datové schránky, řada OSVČ ani nemá počítač

Právo, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firmy a živnostníci, kteří chtějí proplatit státní příspěvek na nákup povinných samotestů na covid-19, o to mohou žádat od 1. dubna přes web www.samotesty-covid.cz.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Firemní testování na koronavirus, ilustrační foto

Článek

Živnostníky však rozladila informace na stránkách zdravotních pojišťoven u formuláře pro žádost o příspěvek, které uváděly, že jedinou cestou žádosti je elektronická komunikace pouze skrze datovou schránku.

„Tu však řada živnostníků nemá, řada z nich nemá ani počítač. V otázkách a odpovědích na téma, jak postupovat, když jako OSVČ nemám zřízenou datovou schránku, se následně dozvíte, že si ji máte zřídit,“ řekla Právu ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Eva Svobodová.

Zavřený podnik už na peníze od státu nedosáhne

Koronavirus

„Považujeme to za dost špatný vtip. Žádná jiná možnost komunikace zde není uvedena, ani kontaktní e-mail, ani možnost podatelny na pobočce příslušné zdravotní pojišťovny, což je dle našeho názoru zcela protiprávní,“ dodala Svobodová.

Slíbili nápravu

Asociace na to v úterý upozornila ministerstva průmyslu a obchodu a zdravotnictví a podle aktuálních zpráv se ve zdravotních pojišťovnách již pracuje na úpravě manuálu pro OSVČ.

Kdo nemá počítač, mohl by mu pro elektronickou žádost stačit i chytrý telefon. Mobilní aplikace pro zřízení datové stránky sice existuje, podle oficiálních stránek ale „na vlastní nebezpečí“. To ovšem stejně neřeší problém části podnikatelů, kteří technikou nedisponují nebo ji neovládají.

Prouza: Firmy chystají žaloby kvůli opatřením, pomáháme jim

Stalo se

Některé z pojišťoven na dotaz Práva sdělily, že již připravily alternativní řešení.

„OSVČ, které nemají zřízenou datovou schránku, se mohou obrátit na zdravotní pojišťovnu, která jim aktivační kód pro registraci na stránkách www.samotesty-covid.cz zašle e-mailem. Oborová zdravotní pojišťovna je samozřejmě všem, kteří si sami neporadí, připravena na všech svých pobočkách s registrací i podáním žádosti vypomoci,“ řekla Právu mluvčí OZP Nicol Lenertová.

Klienti Všeobecné zdravotní pojišťovny budou podle jejího mluvčího Milana Řepky moci od pondělí kód získat také pomocí aplikace Moje VZP.

Stát firmám a OSVČ přispěje 60 Kč na test, maximálně si budou moci nárokovat čtyři testy za měsíc na zaměstnance. Zdravotní pojišťovny odhadují, že na příspěvky na testy měsíčně vydají 480 milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám