Hlavní obsah

Zeman ocenil, že ve volbách zvítězily proevropské strany

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Miloš Zeman poblahopřál v pondělí prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka hnutí ANO k prvenství ve volbách do Evropského parlamentu. Ocenil, že lidé upřednostnili proevropské strany před euroskeptickými.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Pan prezident blahopřeje hnutí ANO k vítězství v evropských volbách,“ tlumočil prezidentovu gratulaci mluvčí.

„Oceňuje, že se do Evropského parlamentu dostaly především proevropské strany, pouze tři mandáty z 21 byly přisouzeny euroskeptikům,“ dodal Ovčáček.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Prezident podle něj nadále trvá na svém stanovisku, že by vítěz voleb měl mít právo navrhnout eurokomisaře. Zatím však nemá v plánu iniciovat v tomto směru nějaké jednání.

Na vládu v půlce července 

Hradní mluvčí interpretoval také Zemanovo stanovisko k prezidentským volbám na Ukrajině. Zeman už prý zaslal blahopřejný dopis zvolenému Petro Porošenkovi. „Zdůrazňuje v něm nutnost mírového řešení situace na Ukrajině tak, aby nedošlo k civilním ztrátám,“ upřesnil mluvčí.

V pondělí se má prezident sejít s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem, aby spolu řešili situaci na Ukrajině a obsazení postu velvyslanců.

Co se týče prezidentovy návštěvy na jednání vlády, je naplánována na polovinu července. Ve čtvrtek Zeman zamíří do Senátu, kde pronese projev k jednání o návrhu ústavních soudců.

Reklama

Související články

Babiš: Jsme politicky stabilní síla

Hnutí ANO v eurovolbách potvrdilo svůj náskok, který předeslaly nedávné průzkumy. Šéf hnutí Andrej Babiš nicméně neskrýval překvapení. „Bylo to pro nás...

Výběr článků

Načítám