Hlavní obsah

Zeman Koudelku na generála nepovýší. Nemá prý honit ruské špiony, ale bojovat s korupcí

Praha

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek potvrdil spekulace, že ani počtvrté neudělí šéfovi Bezpečnostní informační služby (BIS) Michalovi Koudelkovi generálskou hvězdu. V televizi Barrandov to zdůvodnil tím, že ředitel kontrarozvědky podle něj nedostatečně bojuje proti korupci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Proto jsem odmítl udělit titul generála panu Koudelkovi a říkal jsem panu premiérovi: Ať se pan Koudelka místo fiktivního honění ruských a čínských špionů zaměří na ekonomickou kriminalitu v České republice. A v takovém případě bude užitečný,“ řekl Zeman.

BIS a Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) v pondělí oznámily, že loni odhalily a rozbily síť, kterou v Česku vytvářela ruská zpravodajská služba FSB. Koudelka označil aktivity ruských a čínských zpravodajských služeb za nejpodstatnější dlouhodobá rizika pro bezpečnost Česka.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel BIS Michal Koudelka

Vláda začátkem října už počtvrté navrhla prezidentovi jmenování šéfa BIS Koudelky do hodnosti generála. Oznámil to premiér Andrej Babiš (ANO), který trvá na tom, že Koudelka si hodnost generála zaslouží.

Co podle zákona o zpravodajských službách ČR (č. 153/1994 Sb.) řeší Bezpečnostní informační služba
hrozby terorismu
aktivity ohrožující bezpečnost nebo významné ekonomické zájmy státu
činnost cizích zpravodajských služeb na našem území
záměry nebo činy mířící proti demokratickým základům, svrchovanosti a územní celistvosti ČR
aktivity organizovaného zločinu
činnosti ohrožující utajované informace

Zeman v minulosti o šéfovi civilní kontrarozvědky prohlásil, že není člověkem na svém místě. Výroční zprávu BIS, ve které tajná služba varovala například před ruskými a čínskými agenty, označil za „plácání”. BIS kritiku odmítla a uvedla, že má za sebou úspěšné období.

Zeman také přiznal, že nepozval na oslavu státního svátku 28. října na Pražský hrad politiky, kteří se postavili za ústavní žalobu proti jeho krokům. „Když podpořili žalobu na prezidenta, tak lze očekávat, že budou mít psychické trauma při poslouchání mého projevu,“ poznamenal prezident.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám