Hlavní obsah

BIS s policií rozprášily síť, kterou tu vytvářela ruská tajná služba

Aktualizováno

Bezpečnostní informační služba (BIS) spolu s policejní Národní centrálou proti organizovanému zločinu (NCOZ) rozbily loni síť, kterou se na našem území pokoušela vytvořit ruská Federální služba bezpečnosti (FSB). V pondělí to ve Sněmovně na konferenci uvedl šéf BIS Michal Koudelka. Ruské velvyslanectví spojení s agenturní sítí popřelo.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka.

Článek

Síť byla financována z Ruska a ruské ambasády a měla prostřednictvím sítě serverů útočit na cíle v Česku i na české zahraniční partnery.

„Síť byla totálně rozbita a zdecimována díky výborné práci NCOZ. Vyšetřování dále pokračuje. Zabránili jsme této aktivitě z území České republiky, která byla součástí dalšího řetězce, který Rusové využívali a připravovali k využití v jiných zemích Evropy,“ řekl ve Sněmovně šéf kontrarozvědky Koudelka.

Podle týdeníku Respekt se operace začátkem loňského roku týkala skupiny ruských občanů a několika dalších Rusů, kteří získali české občanství. Skupina měla fungovat pod krytím dvou soukromých firem v Praze. Ty měly běžným zákazníkům prodávat počítačový hardware a software, ale současně prováděly hackerské útoky.

Ruské velvyslanectví se proti informacím ohradilo. „Naprosto to neodpovídá skutečnosti. Velvyslanectví nemá nic společného s jakousi agenturní sítí,” citovala agentura TASS reakci ruského diplomatického zastoupení v ČR.

Hrozbami jsou Rusko, Čína i islámští teroristé

Koudelka mimo jiné uvedl, že islámský terorismus považuje za největší z krátkodobých hrozeb, zatímco zpravodajské operace Ruska a Číny vnímá jako dlouhodobé riziko. BIS podle něj nemá aktuálně informace o hrozbě teroristického útoku.

Ruští zpravodajci v Česku získávají řadu cenných informací z běžných rozhovorů s lidmi pohybujícími se kolem diplomacie a politiky. Koudelka ocenil, že Česko v reakci na loňskou otravu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala vyhostilo z Prahy tři ruské zpravodajské důstojníky působící na ambasádě.

Vyhoštění ruští diplomaté odjeli z ČR, potvrdila ruská ambasáda

Domácí

Číňané podle Koudelky postupují jinak. Nejčastěji zvou vědce, politiky a další lidi do své země, kde se na ně snaží působit a získat od nich informace. BIS varuje především před tím, aby pozvání na návštěvu do Číny využívali příslušníci ozbrojených složek a policie.

„V České republice je situace stále relativně klidná, v tuto chvíli nemáme informace o přímé hrozbě v České republice,“ řekl k aktuální situaci Koudelka. Česko podle něj je spíš tranzitní než cílovou zemí pro migranty, tuzemská muslimská komunita je malá a není radikalizovaná. Upozornil ale na to, že se objevily i snahy o radikalizaci, připomněl případ imáma Samera Shehadeha, kterého policie navrhla obžalovat z podpory terorismu.

Policie navrhla obžalovat pražského imáma z podpory terorismu

Krimi

Podle Koudelky se zlepšila i bezpečnostní situace v Evropě a teroristických útoků tam ubylo. Důvodem je podle šéfa BIS vojenská porážka teroristické skupiny Islámský stát a oslabení migračního proudu do Evropy. Koudelka ale upozornil, že většinu útoků v Evropě měli na svědomí takzvaní osamělí vlci, kteří se na kontinentu narodili, radikalizovali se a zaútočili bez koordinace s ústředím nějaké teroristické organizace. Předcházet takovým útokům je podle Koudelky velmi obtížné.

Ředitel BIS upozornil i na problém, který pro evropské země představují jejich občané, kteří se zapojili do bojů na Blízkém východě v řadách Islámského státu a budou se snažit vrátit domů. V Česku je ale podle něj tento problém okrajový, protože Čechů odjelo do bojových oblastí jen malé množství a ti, kteří nezahynuli, se nyní nepohybují na území Evropské unie.

Reklama

Výběr článků

Načítám