Hlavní obsah

Vláda Zemanovi počtvrté navrhla povýšit Koudelku na generála

– Praha

Vláda počtvrté navrhla jmenování ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky do hodnosti generála. Novinářům to řekl po úterním zasedání kabinetu premiér Andrej Babiš (ANO). Návrhu v předchozích případech nevyhověl prezident Miloš Zeman, který kontrarozvědku kritizoval.

Foto: Právo

Šéf kontrarozvědky Michal Koudelka

Článek

Zeman opomenul Koudelku při jmenovacím ceremoniálu loni v květnu i říjnu a naposledy letos 8. května. Hrad se odmítl vyjádřit, jak k dalšímu návrhu přistoupí.

Zeman v minulosti o šéfovi civilní kontrarozvědky prohlásil, že není člověkem na svém místě. Výroční zprávu BIS, ve které tajná služba varovala například před ruskými a čínskými agenty, označil za „plácání”. BIS kritiku odmítla a uvedla, že má za sebou úspěšné období.

Babiš: Koudelka si generála zaslouží

„My na to máme jiný názor. Pan Koudelka si hodnost generála zaslouží,” uvedl premiér s tím, že BIS funguje dobře, a to i ve vztahu k zahraničním službám. „Budu o tom mluvit s panem prezidentem a doufám, že konečně ho už o tom přesvědčím,” uvedl Babiš. Stejně jako BIS i on odmítá kritiku ze strany prezidenta.

Brigádními generály by se nově mohli stát ředitel Agentury personalistiky Vratislav Beran, velitel Kybernetických sil a informačních operací Miroslav Feix a ředitel Vojenského historického ústavu Aleš Knížek.

Šéf BIS očekává nárůst extremismu a kybernetických hrozeb

Domácí

„Jde o příkladné profesionály, kteří se významně podílejí na plnění úkolů armády. Výrazně přispěli k realizaci reformy ozbrojených sil a předáváním svých zkušeností se zasazují o zkvalitňování jejich úrovně," uvedl v tiskové zprávě ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Brigádním generálem by se měl stát i šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radim Dragoun, který úřad vede od loňského loni 1. září. Povýšit by mohl i ředitel Hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba, kterého jmenoval brigádním generálem Zeman v roce 2013, o tři roky později se stal generálmajorem, tentokrát by měl u příležitosti 28. října povýšit na generálporučíka.

Brigádními generály by se měli stát také šéfové krajských ředitelství policie v Jihočeském a Jihomoravském kraji Luděk Procházka a Leoš Tržil.

Reklama

Související články

BIS povede Koudelka, schválila vláda

Novým šéfem Bezpečnostní informační služby bude plukovník Michal Koudelka. Jeho jmenování ve středu schválila vláda. V čele civilní kontrarozvědky nahradí...

BIS chce vidět i do datových schránek

Vedení civilní kontrarozvědky (BIS) si brousí zuby na další posílení svých pravomocí. Tajné službě k tomuto kroku nahrává současná zhoršená bezpečnostní...

Výběr článků

Načítám