Hlavní obsah

Zeman: Je komické, že účastníci schůzku v Lánech tajili

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman se v exkluzivním rozhovoru pro Právo poprvé veřejně vyjádřil k povolební schůzce v Lánech. Pokládá za „poněkud komické“, že ji účastníci z ČSSD tajili.

Rozhovor s prezidentem Milošem ZemanemVideo: Novinky

 
Článek

Podle svých slov on sám na lánském setkání zopakoval, že pověří sestavením vlády politika, kterého mu soc. dem. doporučí. Pokud vznikne koalice ČSSD, ANO a lidovců, bude ji Zeman respektovat. Prezident ale nesouhlasí s názorem, že ti členové předsednictva soc. dem., kteří vyzvali Bohuslava Sobotku k rezignaci, jsou pučisté.

Pane prezidente, v posledních dnech se velmi řeší tzv. lánská schůzka. Jak to s ní bylo? Kdo koho pozval, jaký byl její průběh, o co vlastně šlo?

Za prvních osm měsíců svého mandátu jsem vyhověl žádosti prakticky všech politiků, kteří se se mnou chtěli setkat. Ať už to byl Bohuslav Sobotka, Michal Hašek, Jeroným Tejc, Zdeněk Škromach nebo kdokoliv jiný. V této praxi budu pokračovat, protože je povinností prezidenta těmto žádostem vyhovět. A to je i případ lánské schůzky.

Pokud jde o její obsah, domnívám se, že si kolegové chtěli ověřit, zda platí moje prohlášení, že pověřím premiéra sestavením vlády v případě, když to bude premiér z vítězné strany a když mně ho vítězná strana doporučí.

Řekl jsem jim, že v složité povolební situaci předpokládám, že bych nejdříve po vzoru Václava Havla pověřil toho, koho mi soc. dem. doporučí, jednáním o sestavení vlády, s tím, že pokud získá parlamentní většinu, jmenuji ho premiérem. Na obsahu této schůzky nevidím nic zvláštního a pokládám za poněkud komické, jestliže byla utajována.

To znamená, že vás překvapilo to, že aktéři schůzky s tím dělali takové tajnosti, zapírali a v případě Michala Haška dokonce lhali na televizní obrazovce?

Být Michalem Haškem, tak bych se naopak na jejich předsednictvu pochlubil, že je prezident na jejich žádost přijal. Ale v každém případě bych odlišil dvě věci.

Toto naprosto zbytečné zapírání a rozhodnutí 20 z 33 členů předsednictva soc. dem., které bylo přijato.

Foto: Jan Trojan, Právo

Prezident Miloš Zeman symbolicky předal ve Vyškově klíče od nových sanitek.

Podle mého názoru o celé věci musí rozhodnout ústřední výkonný výbor. A já samozřejmě budu respektovat výsledky jeho rozhodnutí. Nemluvil bych tedy v žádném případě o pučistech, protože v tom případě je tady dvacet pučistů proti 13 lidem, kteří měli odlišný názor. To je prostě v každé politické straně běžné. Předsednictvo hlasuje jednou tak a jednou onak.

Ústřední výkonný výbor ČSSD se schází tuto neděli. Vypadá to, že Bohuslav Sobotka získá mandát od své strany. Pokud se tak stane, pověříte ho sestavením vlády?

Jak už jsem jednou řekl, a nevidím důvod, proč to neustále opakovat, pověřím jednáním o sestavení vlády toho, koho mně vítězná strana, v daném případě ČSSD, doporučí, ať to bude kdokoliv.

Na druhé straně jsem už v rozhovoru pro časopis Týden řekl, že vzhledem ke složité povolební situaci bude nejdříve následovat fáze pověření jednáním o sestavení vlády. Nebudu od toho, koho pověřím, vyžadovat 101 podpisů, jako vyžadoval Václav Klaus od Stanislava Grosse, ale spolehnu se na jeho veřejné prohlášení, že tuto podporu má.

Pokud by se ukázalo při hlasování o důvěře vládě, že takovou podporu nemá, pak by jeho veřejné prohlášení pozbylo platnosti. A takový člověk by samozřejmě ztratil moji důvěru.

V povolebních Otázkách Václava Moravce těsně před jednáním předsednictva ČSSD jste zmínil židovskou anekdotu a řekl jste: Všechno je jinak. Co jste tím myslel?

Řekl jsem to jako normální vtípek, abych odlehčil jinak poměrně nudný rozhovor. A víte, že židovské anekdoty vyprávím rád. Představa, že za tím bylo něco hlubšího, může opravdu napadnout jenom Jiřího Dienstbiera.

Já sám pokládám za poněkud absurdní jakoukoliv schůzku utajovat

Rýsuje se vláda, ve které by figurovala ČSSD a dále hnutí ANO a lidovci. Co si o takové sestavě myslíte?

Znovu opakuji, že toto je úloha toho, jehož pověřím jednáním o sestavení vlády. Když se mu tedy podaří dosáhnout dohody o toleranci menšinové vlády soc. dem., což se může projevit například i odchodem některých poslanců ze sněmovního sálu, a to už tady několikrát bylo, tak samozřejmě nebude potřebovat ani těch 101 hlasů pro, ale bude potřebovat většinu z přítomných.

Jestliže se mu to nepodaří, a jestliže se dohodne na koalici těchto stran, které jste zmínil, budu to samozřejmě respektovat, protože každý prezident musí respektovat výsledky svobodných voleb.

Zklamal vás Michal Hašek svým chováním?

Řekl bych, že mě především překvapil. Už jsem vám řekl, že nevidím důvod, proč existenci této schůzky popírat. Zjistil jsem v médiích, že to prý měla být nějaká dohoda mezi účastníky této schůzky. Já sám pokládám za poněkud absurdní jakoukoliv schůzku utajovat z toho prostého důvodu, že starý Jiří Dienstbier, kterého jsem si vážil, správně pravil, že v Čechách se všechno vykecá.

Celý rozhovor s Milošem Zemanem si můžete přečíst v úterním Právu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám