Hlavní obsah

Železný je ohromen rozhodnutím senátorů

ČTK, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mandátový a imunitní výbor Senátu doporučil horní komoře vydat ředitele televize Nova a senátora Vladimíra Železného k trestnímu stíhání. Po téměř čtyřhodinovém jednání výboru to oznámil jeho předseda Jan Hadrava (US-DEU). Rozhodnutí podpořilo sedm z dvanácti členů výboru, proti byli zástupci ODS a komunisté.

Článek

Výbor dospěl ve svém doporučení k závěru, že snesená obvinění vůči šéfovi Novy nemají souvislost s jeho senátorským mandátem. Železný žádal ještě o 14denní odložení na prostudování dalších obvinění, ovšem výbor rozhodl, že už není třeba, neboť podle některých senátorů Železného hodinový projev patřil spíše před soud jako objahoba. Jediný komunistický senátor Jaroslav Doubrava za celou kauzou vidí politickou šikanu. 

Samotný Železný po oznámení verdiktu netajil úžas a novinářům přiznal, že je ohromen. Celou kauzu označil za zmanipulovanou a stěžoval si, že nedostal prostor k prostudování některých obvinění, o nichž podle svých slov nemá potuchy. Jak dodal, nyní se bude snažit obhájit na plénu Senátu, které o něm bude jednat 23. ledna. Výsledek odmítl předpovědět.

Policie chce Železného stíhat pro podezření z poškozování věřitele a z daňových úniků.

Předchozí jednání výboru

Imunitní výbor se kauzou začal zabývat již minulý týden, nechtěl ji ale uzavřít bez vyslechnutí Železného, který se nedostavil. Kamenem úrazu se ukázala být jeho pozvánka na uzavřené jednání. Železný tvrdil, že žádnou neobdržel, oponoval mu Hadrava, podle kterého byla pozvánka poslána. Nakonec se ukázalo, že byl dopis zaslán na jinou adresu - celá zpráva.

O den později zasedal výbor podruhé. Železný ale opět nepřišel, protože ve stejnou dobu otevíral ve Znojmě svou senátorskou kancelář - celá zpráva.

Rozhodnutí bude doporučení pro Senát

Rozhodnutí výboru bude doporučením pro Senát, který bude o žádosti rozhodovat jako celek. Senátoři tomu chtějí věnovat jeden z bodů své schůze, která se má konat 23. ledna. Bez souhlasu Senátu by další trestní stíhání Železného nebylo možné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám