Hlavní obsah

Zelení Čunka ve vládě v případě znovuotevření jeho kauzy podpoří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V případě, že nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká znovu otevře vyšetřování kauzy údajné korupce vicepremiéra Jiřího Čunka, nebudou zřejmě zelení na premiéra naléhat, aby šéfa lidovců ihned odvolal. Místopředseda vlády a předseda Strany zelených Martin Bursík v neděli uvedl, že chápe stanovisko Mirka Topolánka, který prohlásil, že Čunka odvolá až poté, co bude případně obžalován a jeho kauza bude předložena soudu.

Článek

Bursík v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce uvedl, že jde konzistentní pozici premiéra, které rozumí. Bursík zároveň řekl, že by podobnému případu mohlo v budoucnu zamezit zavedení povinného majetkového přiznání politiků. Jeho protivník v debatě, předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek, řekl, že jeho strana takovou iniciativu prosazuje a vítá.

Spekulace o možném znovuotevření Čunkova případu vyvolaly neoficiální zprávy o tom, že žalobce Zdeněk Dostál z Nejvyššího státního zastupitelství, který měl rozhodnutí ve vicepremiérově kauze přezkoumávat, dospěl k závěru, že zastavení trestního stíhání bylo nezákonné.

Čunek byl podezřelý z toho, že jako starosta Vsetína přijal před pěti lety od realitní společnosti úplatek. Vesecká kauzu odebrala původnímu žalobci Radimu Obstovi a přidělila spis do Jihlavy. Tamější státní zástupce Arif Salichov pak stíhání vicepremiéra zastavil a řekl, že tak činí kvůli řadě procesních a skutkových vad v policejním vyšetřování a nesrovnalostem ve výpovědích klíčové svědkyně Marcely Urbanové.

Inspekce ministerstva vnitra v září konstatovala, že původní vyšetřovatel Čunkovy kauzy Milan Šošovička ani jeho podřízení nespáchali při práci žádný trestný čin. Se závěry se podle Práva ztotožňuje olomoucké okresní státní zastupitelství.

Nejvyšší státní zástupky Renata Vesecká v pondělí řekla, že kauza bude uzavřena do dvou týdnů, do té doby ji nechce komentovat.

Reklama

Související články

Původní vyšetřovatel Čunka postupoval správně

Původní vyšetřovatel údajné korupční kauzy vicepremiéra Jiřího Čunka Milan Šošovička ani jeho podřízení nespáchali při práci na tomto případu žádný trestný...

Výběr článků

Načítám