Hlavní obsah

Čunka odvolám, až bude obžalován, zopakoval Topolánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek (ODS) odvolá vicepremiéra a předsedu KDU-ČSL Jiřího Čunka pouze v případě, že bude obžalován a jeho kauza údajné korupce předložena soudu. Premiér to prohlásil při čtvrtečních interpelacích ve Sněmovně. Pokud by nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká nechala vyšetřování pokračovat, "neudělám nic", dodal.

Článek

"Já jsem jasně řekl, za jakých okolností bude Jiří Čunek odvolán, pokud neodstoupí sám. Pokud bude obžalován a celá věc půjde k soudu," prohlásil předseda vlády.

Reagoval tak na vystoupení poslance Ivana Ohlídala (ČSSD), který Čunkovu kauzu označil za "velmi nechutnou skvrnu na české politice". Poslanec upozornil na informace, podle nichž prý žalobce Zdeněk Dostál z Nejvyššího státního zastupitelství, který měl rozhodnutí ve vicepremiérově kauze přezkoumávat, dospěl k závěru, že zastavení trestního stíhání bylo nezákonné.

V takovém případě by Čunek měl odejít z vlády, míní Ohlídal. Premiér na to uvedl, že informace z médií nepokládá za relevantní. Poukázal na to, že do médií od začátku tohoto případu pronikají informace jak z vyšetřování, tak ze státního zastupitelství. To byl podle Topolánka jeden z hlavních důvodů pro zastavení případu.

"Jestli není vyšetřovatel schopen z ústavy zabezpečit neveřejné vyšetřování kohokoli v této zemi, tak nemá právo to vyšetřovat vůbec," prohlásil předseda vlády.

Topolánek: Čunkovi zatím nebylo nic prokázáno

Podle něj je přinejmenším odvážné mluvit o Čunkově kauze jako o korupční v situaci, kdy se zatím nic takového neprokázalo. Čunek byl podezřelý z toho, že jako starosta Vsetína přijal před pěti lety od realitní společnosti úplatek.

Vesecká kauzu odebrala původnímu žalobci Radimu Obstovi a přidělila spis do Jihlavy. Tamější státní zástupce Arif Salichov stíhání vicepremiéra kvůli řadě procesních a skutkových vad v policejním vyšetřování a nesrovnalostem ve výpovědích klíčové svědkyně Marcely Urbanové zastavil.

Skončilo také trestní stíhání Petra Hurty ze společnosti H REAL, který úplatek Čunkovi údajně dal. Vesecká v pondělí ČTK řekla, že celá kauza bude uzavřena do dvou týdnů, do té doby ji nechce komentovat. Odmítla se vyjádřit i k úniku informací k Čunkovu případu ze svého úřadu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám