Hlavní obsah

Že nezaútočí na Česko? Putinovi nelze věřit, varuje vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vladimir Putin opakovaně ukázal, že se mu věřit nedá, varoval před slovy ruského prezidenta premiér a šéf ODS Petr Fiala. Putin ve středu prohlásil, že Rusko nemá v úmyslu zaútočit na Polsko, baltské státy ani na Česko. Podobně o jeho slovech ale pochybují i další ministři a předsedové stran.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

„Vladimir Putin opakovaně ukázal, že se mu věřit nedá,“ zdůraznil pro Novinky premiér Fiala.

Podobně mluví například i ministryně obrany Jana Černochová (ODS). „Slova Vladimira Putina bych ráda brala vážně, ale jeho činy vypadají jinak. Je několikrát usvědčeným lhářem, jak sám světu dokázal. Před dvěma lety prohlašoval, že na Ukrajinu nezaútočí, a za pár dní začala ruská invaze, a tak bych mohla pokračovat. Takže až Putin opustí Ukrajinu a přestane se svou agresí, tak mu možná uvěřím,“ řekla redakci.

Že se ruskému prezidentovi nedá věřit, varují i další ministři a předsedové stran. „Člověku, který útočné válce říká speciální vojenská operace, se nedá věřit ani slovo. Neřeším tedy Putinovy výroky, ale jeho činy. A ty mě vedou k maximální ostražitosti vůči Putinovi a Rusku,“ upozornil ministr vnitra a šéf STAN Vít Rakušan.

Napadnout Česko či Polsko? Naprostý nesmysl, řekl Putin

Evropa

„Válečnému zločinci Putinovi nevěřím vůbec nic. On tato slova volí záměrně. Vyhovovalo by mu naše podcenění jeho mocenských ambic,“ přidala se i šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Podobně mluví i ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). „Poslední osoba, kterou Putin ujišťoval, že se mu nic zlého nestane, byl jistý Jevgenij Prigožin. Poslední země, kterou Putin ujišťoval, že ji nenapadne, byla Ukrajina. Pokud bychom věřili jeho ujišťování tentokrát, mohli bychom být poprávu obvinění nejen z naivity, ale i z vážného zanedbání národní bezpečnosti,“ řekl Novinkám.

Putinova falešná slova před vpádem na Ukrajinu připomněl i předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Bavíme se o diktátorovi, který svévolně napadl suverénní stát, vládne cestou propagandy a represí, systematicky potlačuje opozici a vraždí své oponenty a k výsledku v prezidentských volbách si pomohl miliony podvržených a zfalšovaných hlasů,“ zdůraznil.

O slovech ruského prezidenta pochybují i zástupci opozice. „Důležitá nejsou slova, ale činy,“ řekla Novinkám za SPD mluvčí Barbora Šťastná. Šéf ANO Andrej Babiš na dotaz redakce zatím nereagoval.

Prezident Petr Pavel i náčelník generálního štábu Karel Řehka odmítli výrok ruské hlavy státu komentovat.

„NATO zaručuje naši bezpečnost“

Premiér Fiala ale zároveň zdůraznil, že Česko je členem NATO, které „zaručuje naši bezpečnost“. „Bezpečnostní situace v Evropě se s ruskou agresí na Ukrajině výrazně změnila, a i kvůli tomu musíme více investovat do bezpečnosti České republiky. Daří se nám modernizovat armádu, konečně vydáváme  procenta HDP. Jsme tak stále platnějším členem NATO a zvyšujeme tak bezpečnost českých občanů i ve zhoršené bezpečnostní situaci,“ snažil se Fiala uklidnit situaci.

Jsme slabší, válka s NATO nedává smysl, přiznal Putin

Evropa

Podobný vzkaz vyslala Čechům i Pekarová Adamová. „Nedopustíme to. Jsme součástí největší a nejsilnější obranné aliance světa a nikdo v uplynulých letech neudělal pro bezpečnost naší země tolik, co naše vláda. Budeme v tom pokračovat,“ uvedla.

Bartoš připomněl, že „Česko pevně stojí za Ukrajinou a naše bezpečí stojí a padá s ní“. „Ústupky agresorovi nefungovaly v roce 1938 v Mnichově, nefungovaly před deseti lety v Minsku a nefungovaly by ani nyní. Podej agresorovi prst a vezme si celou ruku. Učebnice historie jsou toho plné. Největším zájmem Česka je vítězství Ukrajiny. Ukrajina se chce bránit. A my jako Západ máme sílu dodat Ukrajině vše, co ke svému boji potřebuje,“ dodal.

Putin podle agentury Reuters na setkání s piloty v Tverském regionu řekl, že si nedělá choutky na NATO a nezaútočí na Polsko, baltské státy ani na Česko. „Vůči těmto státům nemáme žádné agresivní úmysly,“ prohlásil.

„Idea, že napadneme nějakou další zemi – Polsko, Pobaltské státy; a straší i Čechy – je to kompletní nesmysl. Je to prostě blábol,“ cituje Reuters ruského prezidenta. Podobné hrozby, tedy že se Rusko po Ukrajině chystá útočit na Evropu, jsou podle Putina „naprosté nesmysly“ a mají mít pouze za cíl zastrašit obyvatele Evropy.

Podobná slova ale zněla i v roce 2022. Rusko těsně před vpádem na Ukrajinu vylučovalo, že by zemi napadlo, ač před hranicemi hromadilo vojska a techniku. Světu tvrdilo, že jde pouze o cvičení.

Rusko vs invaze na Ukrajinu

Ruský prezident Vladimir Putin 18. února 2022

„Tato vojenská cvičení jsou čistě obranná a nepředstavují žádnou hrozbu pro jinou zemi. Byla naplánována a všech cílů těchto cvičení bylo dosaženo.“ Zdroj: Sky News

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová, 16. února 2022

„Ráda bych požádala o dezinformace USA a Velké Británie: Bloomberg, The New York Times a The Sun, aby zveřejnily plán našich nadcházejících invazí na tento rok. Ráda bych si naplánovala dovolenou.“ Zdroj: TASS

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová 9. února 2022

„My tyto agresivní plány nemáme, ale mám pocit, že USA ano. Z amerických novin se dozvídáme, že zaútočíme na Ukrajinu. A to i přesto, že věříme, že my a tato země jsme národ, který má společnou historii.“ Zdroj: TASS

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, 27. ledna 2022

„Válka nebude, pokud to bude záviset na Ruské federaci. Válku nechceme. Ale nedovolíme, aby byly naše zájmy hrubě pošlapávány a ignorovány.“ Zdroj: The Times of Israel

Ruský prezident Vladimir Putin, 23. prosince 2021

„(Invaze) není naše preferovaná volba, nechceme to. (Západ) nám musí dát záruky, a to okamžitě.“ Zdroj: Reuters

24. února 2022 Rusko napadlo Ukrajinu

Sestřih ukazuje, jak Putin ohledně Ukrajiny světu od začátku lhal

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám