Hlavní obsah

Zdravotníci: Nechoďte ve zničených obcích v žabkách!

Vladimír Klepáč, Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obce na moravském Podluží zničené tornádem jsou nyní gigantickou stavbou, na což nesmějí hlavně dobrovolníci zapomínat. Vyzývají je k tomu zdravotníci, kteří v nich denně ošetřují desítky naštěstí většinou lehkých poranění.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Záchranáři Jiří Lazárek a Pavel Krejčí ošetřují dobrovolného hasiče Františka Pavlinu z Desné z Libereckého kraje.

Článek

Na jejich seznamu se často objevuje úpal či kolaps z vedra, poranění nohy po šlápnutí na hřebík, pořezané ruce od úlomků skel či plechů. O víkendu se očekává další vlna dobrovolníků.

„Chápu, že je tady vedro, ale není možné tu chodit v žabkách. Pít by se v těchto vedrech mělo téměř neustále. Nelíbí se nám ani pohyb na střechách bez jištění lany. Ideální by bylo, kdyby práce začínala brzy ráno, pak si všichni od 12 do 15 hodin někam zalezli a následně se dělalo až do setmění,“ řekl Právu lékař Lukáš Bučka z traumatýmu Fakultní nemocnice Brno.

Učitelka, vinař a chalupář s malou vnučkou. Kdo jsou oběti tornáda

Krimi

Nemocnice má v Mikulčicích na Hodonínsku od pondělí svůj stan. V něm jsou ošetřováni příchozí s drobnějšími poraněními. Často jde o převazy ran, které se v prachu a vedru špatně hojí. Obdobná je situace v Moravské Nové Vsi, kde je pražská záchranka se svým obřím záchranářským vozem Golem. Obvodní lékaři v celé oblasti již obnovují svoji činnost.

Opatrnost je nutná

Hra na chlapáctví je v bojových podmínkách, které stále ještě v postižených obcích panují, naprosto nepřípustná. „I drobné rány a oděrky je nutné vyčistit, dezinfikovat, překrýt a tím je chránit proti prachu a hrozící infekci,“ uvedl záchranář Jiří Lazárek.

Ve středu ošetřoval například Františka Pavlinu z Desné z Libereckého kraje. Do Mikulčic dorazil tento sádrař v pondělí s kolegy dobrovolnými hasiči. Od holínek si odřel lýtka, která bylo nutné převázat.

Koncert pro obce zasažené tornádem vynesl jen na DMS přes 11 milionů

Domácí

Některé lidi zraní kusy padající sutě z domů. Byl hlášen i případ, kdy na dobrovolníka spadl napůl zbořený krov, a další, kdy se jiný pomocník na stavbě propadl, nicméně tato těžší zranění se stávají ojediněle.

Zdravotníci plně chápou, že oblast je pomyslnou válečnou zónou, a musí někdy přimhouřit ne jedno, ale spíše obě oči nad bezpečností práce, tím více ale vyzývají všechny, aby postupovali opatrně. Chybějí například bezpečnostní helmy.

Dále je nutné podle záchranářů sledovat i to, v jakém stavu jsou lidé v okolí. Často se totiž stává, že lidé z tropického vedra zkolabují na ulici. Není hanba se alespoň poradit o zdánlivých maličkostech, jako je nevolnost spojená s průjmem, kterou například lékař Bučka řešil u jednoho z hasičů. Muž byl pak převezen na preventivní ošetření do nemocnice. Pro tyto případy jsou v celé oblasti na několika místech sanitky připravené okamžitě vyjet.

Správné vybavení dobrovolníka:
hlavu chraňte helmou nebo kvůli úpalu kšiltovkou či šátkem
před prací se natřete krémem s vysokým ochranným faktorem
noste trička a košile s dlouhými rukávy
je nutná pevná obuv, nejlépe obuv s kovovou špičkou
rukavicemi se chraňte před pořezáním i bolestivými oděrkami
je nutné neustále pít (všude je nápojů dost)
práci ve výškách přenechejte odborníkům a jistěte se při ní
i drobné poranění je poranění a vyžaduje ošetření

Reklama

Výběr článků

Načítám