Hlavní obsah

Koncert pro obce zasažené tornádem vynesl jen na DMS přes 11 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benefiční Koncert pro Moravu pro jihomoravské obce zasažené tornádem ve středu vynesl jen na dárcovských SMS přes 11 milionů korun. Lidé mohli také posílat peníze na sbírkový účet Diecézní charity Brno nebo dát dar přímo na místě koncertu do kasičky. Na středeční akci pořádané Českou televizí vystoupila na pražské Kampě bez nároku na honorář řada muzikantů.

Foto: Novinky

Zdemolovaná obec na Moravě

Článek

Koncert zahájil po úvodním slově moderátorské dvojice Světlany Witowské a Daniela Stacha sestřih záběrů z obcí poničených ve čtvrtek bouří s krupobitím i tornádem. Jako první pak zahrála skupina Čechomor. Na Kampě postávaly před pódiem skupinky lidí s rozestupy. Televize koncert také vysílala na programu ČT1 s informacemi, jak mohou lidé posílat peněžité dary. Přenos zároveň sledovali venku i pod zamračenou oblohou třeba obyvatelé jedné z vesnic postižených bouří, obce Hrušky.

Hasiči z Hrušek pomáhali v sousední obci po bouři, za pár dnů k nim vtrhlo tornádo

Domácí

Už po 15 minutách diváci prostřednictvím dárcovských SMS poslali jeden milion korun a po půl hodině zhruba čtyři miliony. Nakonec se dary přes DMS rozrostly za celou dobu koncertu, který trval asi hodinu a půl, na více než 11 milionů korun.

Hrušky, Moravská Nová Ves, Mikulčice, Hodonín z dronu a vrtulníkuVideo: čtenář novinek, Novinky

Kromě Čechomoru na koncertu zazpívali a zahráli většinou po dvou písních například Dan Bárta, Richard Krajčo, Vojta Dyk, Hana a Petr Ulrychovi, Buty, Mňága a Žďorp, Anna K, Eva Burešová za doprovodu klavíristy Petra Maláska, Michal Hrůza nebo Czech Ensemble Baroque Quintet.

Zpěvačka Markéta Irglová vystoupila s Oscarem oceněnou písní Falling Slowly. Operní pěvec Adam Plachetka za doprovodu Cimbálové muziky Antonína Stehlíka zase zazpíval píseň Ani tak nehoří z muzikálu Balada pro banditu. Kapely Mňága a Žďorp a Buty si musely při vystoupení navzájem půjčit muzikanty za nepřítomné členy skupin. Při písních Mňágy a Žďorp zaskočil baskytarista z kapely Buty a při písni Jednou ráno se skupinou Buty zase zpíval místo Radka Pastrňáka frontman Mňágy a Žďorp Petr Fiala.

Na pomoc obětem tornáda už lidé poslali skoro miliardu

Ekonomika

Na pomoc jihomoravským obcím, které ve čtvrtek poničilo tornádo, lidé ve sbírkách věnovali ke středě už přes 900 milionů korun. Například Diecézní charita Brno vybrala zhruba 202 milionů, Nadace Via přes portál darujme.cz přes 192 milionů, miliardář Karel Komárek zase prostřednictvím své nadace věnoval 150 milionů a organizace Člověk v tísni vybrala 120 milionů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám