Hlavní obsah

Zdravotní ústavy budou sídlit v Ostravě a v Ústí nad Labem. Navzdory Hegerovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Místo původně navrhované Prahy budou zdravotní ústavy sídlit v Ostravě a Ústí nad Labem. Shodli se na tom ve středu poslanci navzdory nesouhlasu ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), když přijali senátní úpravu vládní novely o ochraně veřejného zdraví. Jejím cílem je sloučení ústavů a dosažení úspor. Předloha míří k podpisu prezidentovi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Článek

Ministerstvo zdravotnictví počítá se zachováním dosavadních regionálních pracovišť ústavů. Centralizací chce dosáhnout jejich ziskovosti, neboť stát je po první fázi reorganizace dotoval asi pěti milióny korun ročně. Dva ústavy prý mají větší šanci uspět ve výběrových řízeních na velké zakázky a vydělat si třeba na lepší laboratorní vybavení.

Nahradit Prahu Ústím nad Labem navrhla v Senátu Alena Dernerová (Severočeši.cz). Podle ní by ústavy měly být v regionech nejvíce postižených znečištěním.

Naopak ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) podpořil původní znění novely. Zdůvodnil to například dopravní dostupností a lepším vybavením pražského ústavu. Pro senátní úpravu ale nakonec zvedla ruku většina poslanců včetně Hegerových spolustraníků.

Zdravotní ústavy zakotvila novela od ledna 2003. Hygienická služba se tehdy rozdělila na správní úřady, tedy krajské hygienické stanice, a na laboratorní a ostatní kapacity soustředěné do zdravotních ústavů. Zdravotní ústavy dostaly za úkol při státním dozoru například odebírat a vyšetřovat vzorky pitné vody a vody koupališť a testovat výrobky.

Související témata:

Výběr článků

Načítám