Hlavní obsah

Zdravotní sestry chtějí profesní komoru, Válek ji podpoří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdravotní sestry nevzdaly snahu o vznik profesní komory, která by dohlédla na odbornost členů, hájila zájmy sester a podílela se na přípravě zákonů. Před čtyřmi lety iniciativa nedošla k cíli, nyní ji slíbil podpořit ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. O vznik komory se dlouhodobě snaží spolek Česká asociace sester.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéfka asociace sester Martina Šochmanová

Článek

„Jsem pozitivně nakloněn vytvoření legislativy, která umožní zřízení komory zdravotních sester s nepovinným členstvím,“ řekl Právu ministr. „Mají přichystat (zástupci asociace a Hlavní sestra ČR) návrh a ministerstvo zdravotnictví jim pomůže zpracovat legislativu. Pak návrh pošlu do připomínkového řízení,“ doplnil Válek s tím, že ještě není jasné, zda půjde o předlohu ministerstva, nebo poslanců.

Komora sester, jako partnerská profesní organizace státu, podle ministra dává smysl. Obdobné profesní společenství už mají třeba lékaři, lékárníci nebo stomatologové.

Sestry by uvítaly širší platformu. „Moje ideální představa je, že Komora sester sloučí i ostatní nelékařské profese, které projeví zájem. Domnívám se, že jakékoli tříštění sil je kontraproduktivní, nemyslím si, že by mělo vzniknout několik různých komor,“ řekla prezidentka České asociace sester Martina Šochmanová.

Právě na tom se ale dříve vznik komory zasekl. Části politiků, včetně Válka, vadí myšlenka jedné velké organizace pro zdravotníky nelékaře. Výčet profesí je podle nich až moc pestrý a zájmy dost rozličné na to, aby je zastupovalo jedno vedení.

(Ne)povinné členství

Existuje také odlišný názor na otázku povinného členství. Zatímco sestry by ho uvítaly, ministr preferuje dobrovolnost.

„Osobně bych chtěla prosadit spíš povinné členství, ale naprosto chápu argumenty pro nepovinné. Budu tedy moc ráda, pokud vznikne komora, bez ohledu na formu členství,“ uvedla Šochmanová.

Hospodářská komora chce, aby jí všichni podnikatelé platili poplatek

Ekonomika

Návrh zákona, kterým měla vzniknout Česká komora všeobecných a dětských sester, předložili v roce 2020 poslanci za hnutí ANO. Dostal se až do Sněmovny. A tam také bez projednání zůstal. I kvůli vypuknutí pandemie covidu.

V Česku pracuje kolem 82 tisíc zdravotních sester, víc než polovina v akutní péči v nemocnicích. Dlouhodobě to ale nestačí. Už teď chybí v lůžkové péči kolem 2500 zdravotních sester. U dalších 12 000 hrozí, že brzy odejdou do penze.

Odměna pro Kubka vzroste na 150 tisíc měsíčně. Část lékařů postup kritizuje

Domácí

Večeřová: Potraviny od ledna kvůli energiím nezlevní

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám