Hlavní obsah

Situace je nejvážnější od 2. světové války, řekl šéf BIS po jednání s Pavlem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Petr Pavel v úterý jednal v sídle Bezpečnostní informační služby (BIS) s vedením kontrarozvědky v čele s jejím ředitelem Michalem Koudelkou. Ten připomněl, že Pavel BIS navštívil jako první hlava státu od dob Václava Havla. Shodli se, že bezpečnostní situace ve světě není dobrá a může se ještě zhoršit.

Živě: TK po návštěvě prezidenta Petra Pavla v sídle Bezpečnostní informační službyVideo: ČTK

 
Článek

Na pořadu jednání byla zejména stávající bezpečnostní situace a potenciální hrozby zejména ze strany Ruské federace a Číny, na jejichž vlivové akce BIS kontinuálně dlouhodobě upozorňuje.

„Bezpečnostní situace se bude ještě dále komplikovat,“ uvedl prezident, který ocenil, že tuzemské zpravodajské služby mají důvěru partnerů.

Koudelka: Čelíme řadě hrozeb

Koudelka zdůraznil, že konflikty na Ukrajině a v Gaze se týkají i našich občanů. Čelíme i hrozbě návratu islámského terorismu do Evropy. Zmínil rovněž problém nelegální migrace do Evropy. „Když nelegální migraci nezastavíme, měli bychom ji alespoň zmenšit,“ dodal Koudelka. Konkrétní poznatky o aktuálních hrozbách momentálně BIS nemá.

„Současná situace je nejvážnější od druhé světové války. To, co dělají ruští vojáci na Ukrajině, to, co dělají palestinští teroristé v Izraeli, by naprosto bez milosti a bez soucitu dělali u nás,“ zdůraznil Koudelka.

Falešný Babiš řádí na sítích. Z lidí tahá velké peníze

Bezpečnost

Řeč přišla také na tzv. deep fake videa, kdy autor podvodem vloží člověku do úst něco, co nikdy neřekl. Podle Pavla se nepoužívají jen za účelem zisku, ale mohou ohrozit i demokratické volby.

Koudelka zmínil sestříhané video z české předvolební kampaně, které mělo zdiskreditovat právě Pavla a jehož původ ležel v Ruské federaci. Řeč přišla také na prezidentova spolupracovníka Petra Koláře. Podle ředitele BIS nepotřebuje bezpečnostní prověrku, protože nepřichází do styku s utajovanými informacemi.

Prezident poděkoval zpravodajcům za jejich služby, jejich ředitel Koudelka pak na závěr zmínil, že by si přál, aby jej jednou ve funkci vystřídala žena.

Pavel s Koudelkou jednal již v lednu a avizoval, že počítá s pravidelnými schůzkami.

Loni po několika letech vyhověl prezident Pavel opakovaným žádostem vlády a jmenoval Koudelku brigádním generálem, což jeho předchůdce Miloš Zeman odmítal a zároveň BIS kritizoval za poukazování nejen na ruské hrozby.

BIS zachytila placenou propagandu z Ruska, zapojily se i známé osobnosti

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám