Hlavní obsah

Záplavy stály hlavu šéfa Povodí Moravy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/ZNOJMO

Ministr zemědělství Jan Mládek (ČSSD) v pátek dopoledne odvolal z funkce generálního ředitele Povodí Moravy Miroslava Konečného. Reagoval tak na stížnosti zástupců obcí na Znojemsku, kteří byli nespokojení s komunikací Povodí Moravy s místní samosprávou. Personální změny nařídil premiér Jiří Paroubek (ČSSD) po návštěvě zaplaveného Podyjí.

Článek

Novým šéfem Povodí Moravy se odpoledne stal dosavadní ekonomický náměstek společnosti Pavel Mylbachr. Vedením firmy ho pověřil ministr Mládek.

Rozhodnutí o změně ve vedení státní společnost, která se má starat o Moravu a její přítoky, oznámil premiér během své noční návštěvy Znojma. Jednal s členy krizového štábu o situaci ve městě, kde se hodinu po půlnoci dostala Dyje na svůj vrchol.

Premiér vyslyšel stížnosti zástupců obcí na Znojemsku

V reakci na situaci, která předcházelo zaplavení Znojemska, rozhodl premiér o personálních změnách. "Byl jsem nespokojen s některými informacemi, které šly z Povodí Moravy. Jako premiér potřebuji exaktní informace," komentoval premiér své rozhodnutí provést personální změny na nejvyšších postech vodohospodářské společnosti. Vyzval jsem ministra zemědělství Jana Mládka, aby jako představitel resortu, kam přísluší Povodí Moravy, provedl nezbytná personální opatření," řekl premiér.

Starosta Znojma kritizoval Povodí Moravy

Hodně kritických slov na adresu Povodí Moravy pronesl starosta Znojma Pavel Balík. V lednu upozorňoval na pomalý postup oprav Vranovské přehrady, kde s ohledem na množství sněhové pokrývky měly být práce rychlejší, aby byla přehrada na velkou vodu připravena. Vadilo mu také, že Povodí odpouštělo z přehrady málo vody v době, kdy se již plnila dvěma sty kubíky za vetřinu.

Pracovníci Povodí Moravy prý starostu odbyli s tím, že se o to nemá starat, že oni tomu rozumí lépe. Razantní zvýšení množství vody, opouštějící Vranov, začalo až ve středu. Podle hrázného Libora Miklíka právě proto, že Povodí nestačilo uklidit staveniště na Znojemské přehradě. Nyní bude za chybu pykat ředitel.

Starosta nechtěl rozhodnutí premiéra komentovat. V době, kdy město odolává náporu velké vody, jej více zajímají kroky na ochranu obyvatel a případný postup při odstraňování škod.

Povodí Moravy se kritice brání

"Zástupci Povodí Moravy byli a jsou po celou dobu v kontaktu s příslušnými povodňovými komisemi a pomáhají při řešení tohoto mimořádného stavu v ohrožených lokalitách," uvedl odvolaný ředitel Miroslav Konečný.

O personálních otázkách je prý zatím předčasné hovořit. "Nebudeme to komentovat. Informace máme jen zprostředkované. Navíc teď, v době povodní, kdy jsou všichni na nohou, na to není vhodná chvíle," řekla mluvčí Povodí Moravy Dana Meissnerová.

Kritika za špatný postup při upouštění Vranovské přehrady podle Konečného není na místě. "Na přítoku do nádrže Vranov se jedná o pětisetletou povodeň s mimořádným průběhem. A v takto mimořádné situaci jsme využili všech nástrojů a prostředků, které máme k dispozici, čímž jsme udělali vše pro zmírnění následků povodně. Je nám jasné, že po bitvě se objeví mnoho generálů," míní Konečný.

Reklama

Související články

Znojemsko se do evakuace nehnalo

Jen pár desítek lidí místo avízovaných deseti tisíc postihla ve čtvrtek na Znojemsku evakuace, vyvolaná hrozbou povodní. V místech, kde ve čtvrtek od sedmé...

Výběr článků

Načítám