Hlavní obsah

ZAOSTALÉ ČESKO: Digitalizace zdravotních záznamů stále chybí. V Estonsku je už 15 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Estonsko zavedlo digitalizaci zdravotních záznamů už v roce 2008. Na všechny své zdravotní zprávy se tak lidé i jejich lékaři mohou podívat on-line na Portálu zdraví (Terviseportaal). Papírové lékařské zprávy díky tomu z této pobaltské země již téměř vymizely stejně jako jejich předávání dalším lékařům nebo úřadům. Novinkám to sdělila Erika Piirmetsová, poradkyně pro digitální transformaci z estonské vládní organizace e-Estonia. V Česku digitální systém na republikové úrovni neexistuje.

Foto: Jakub Haljuk, Novinky

Erika Piirmetsová na speciální prezentaci pro Novinky

Článek

(od našeho zvláštního zpravodaje)

„Když navštívíte lékaře a ten vám vystaví lékařskou zprávu, automaticky se propíše do vašich digitálních zdravotních záznamů,“ řekla Piirmetsová při speciální prezentaci pro redaktora Novinek v mediálních centru e-Estonia v Tallinu.

K vystavené lékařské zprávě mají následně přístup i další lékaři, ke kterým pacient v Estonsku dochází. Specifickou zprávu ovšem může v případě potřeby pacient pouhým jedním klikem skrýt.

„Pokud by pacient chtěl získat druhý názor na svoji diagnózu, může před návštěvou specialisty určitou zprávu skrýt, aby druhý lékař neměl nijak ovlivněn úsudek,“ vysvětlila estonská poradkyně pro digitální transformaci.

Stavební povolení v Estonsku vyřídíte z gauče za měsíc. V Česku musíte čekat 246 dní

Domácí

„Není to něco, co doporučujeme, protože lidé nejsou zdravotníci. Nevíme, jaké přesně informace lékař k určení diagnózy potřebuje, takže je lepší nic neskrývat,“ uvedla. „Ale samozřejmě je to ze zákona možné, pokud tak někdo učinit chce,“ dodala.

V České republice zatím elektronické zdravotní záznamy k dispozici nejsou. „Takový systém na republikové úrovni zatím neexistuje,“ řekl Novinkám tiskový mluvčí Ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Konec papírům

Piirmetsová dále Novinkám sdělila, že v Estonsku je defaultní lékařská zpráva vždy ta digitální. Pokud ale pacient vyžaduje papírovou verzi, může o ni požádat. „Je to ale takový standard, že lidé vědí, že je (lékařská zpráva) dostupná on-line. Pokud ji i přesto někdo chce fyzicky, musí si o ni specificky požádat,“ poznamenala.

ZAOSTALÉ ČESKO: Elektronické volby jsou v Česku sci-fi. V Estonsku fungují už skoro dvacet let

Domácí

V Česku to funguje opačně, lékaři totiž běžně vydávají právě papírové lékařské zprávy, které lidé velmi často musí předávat dalším lékařům nebo úřadům.

Změnit by se to aspoň částečně mělo nejpozději 30. června 2026, digitalizace zdravotních záznamů by totiž měla být realizována v rámci reforem Národního plánu obnovy, který je financován Evropskou unií.

„Vybrané typy (lékařských) zpráv by měly být sdíleny po ukončení projektů, tedy nejpozději v souladu s termínem využití dotací (EU), ze kterých jsou financovány, tzn. v roce 2026,“ uvedl Jakob. Později toto datum zkonkretizoval na 30. červen 2026. Co ovšem nespecifikoval, jsou „vybrané typy“ lékařských zpráv, které budou digitálně k dispozici.

ZAOSTALÉ ČESKO: Změna trvalé adresy digitálně. V Česku utopie, v Estonsku realita

Domácí

Na rozdíl od Estonska to ale bude v Česku fungovat trochu jinak. Podle Jakoba by totiž k elektronickým zdravotním záznamům neměli mít hned přístup všichni pacientovi lékaři.

„Pokud není lékař ošetřujícím lékařem pacienta, nebude mít k dokumentaci automaticky přístup. (…) K elektronické formě dokumentace bude mít lékař přístup pouze po přidělení mandátu pacientem, případně pokud by byl tímto lékařem pacient přímo léčen. K tomuto bude sloužit elektronický systém správy mandátů,“ vysvětlil Jakob.

Portál zdraví

Estonský Portál zdraví neslouží pouze k uchovávání elektronických zdravotních záznamů. Lidé si zde mohou zažádat o předpis, podívat se na výsledky svých testů nebo si sjednat termín návštěvy u lékaře, ať už se jedná o praktika, zubaře, nebo chirurga.

„V tomto systému si můžete sjednat termín s drtivou většinou lékařů po celém Estonsku,“ prohlásila Piirmetsová. „Když tedy chcete k zubaři, prostě si sjednáte termín,“ vysvětlila. „Všechny lékaře máte na jednom místě,“ zakončila.

ZAOSTALÉ ČESKO: Přepis vozidla za minutu z pohodlí domova? V Estonsku to jde, u nás musíte na úřad

Evropa

ZAOSTALÉ ČESKO

Novinky připravily několikadílný seriál, který srovnává úroveň různých oblastí v Česku a v zahraničí – od digitalizace po infrastrukturu.

Reklama

Výběr článků

Načítám