Hlavní obsah

ZAOSTALÉ ČESKO: Elektronické volby jsou v Česku sci-fi. V Estonsku fungují už skoro dvacet let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už téměř dvacet let mohou lidé v Estonsku volit po internetu. Od zavedení elektronické volby tato možnost nabývá na popularitě, přičemž v roce 2023 ji při volbách do estonského parlamentu využilo 51 procent všech zúčastněných. Novinkám to řekla Erika Piirmetsová, poradkyně pro digitální transformaci z estonské vládní organizace e-Estonia, která redakci ukázala proces elektronické volby v počítačové aplikaci i-voting.

Jak se v Estonsku volí.Video: Novinky

 
Článek

(od našeho zpravodaje)

„Lidé mohou volit dvěma způsoby. Buď fyzicky ve volební místnosti, kde odevzdají svůj hlas v papírové podobě, nebo mohou odvolit elektronicky přes aplikaci i-voting,“ řekla Novinkám Piirmetsová. „Lidé tak mohou hlasovat po internetu z jakéhokoli místa na světě, a to pomocí elektronické občanky a speciální vládní aplikace,“ dodala.

Podle poradkyně pro digitální transformaci jsou elektronické volby v Estonsku dostupné od roku 2005. „Jejich popularita v průběhu let roste. V letošních parlamentních volbách v březnu prostřednictvím aplikace i-voting odvolilo 51 procent lidí,“ nechala se slyšet Piirmetsová.

Ta dále uvedla, že odvolit můžete pouze v případě, kdy jste přihlášeni pomocí elektronické občanky, díky které aplikace pozná, kdo ji používá.

„V aplikaci máte k dispozici seznam politických stran nebo kandidátů. Vyberete jednoho z nich a aplikace vás navede k dalšímu kroku, v němž vás požádá o digitální podpis. Ten potvrdíte svým pin kódem, čímž svoji volbu poprvé stvrdíte,“ vysvětlila Novinkám poradkyně.

ZAOSTALÉ ČESKO

Novinky připravily několikadílný seriál, který srovnává úroveň různých oblastí v Česku a v zahraničí – od digitalizace po infrastrukturu.

Z bezpečnostních důvodů je hlas ovšem nutný potvrdit ještě podruhé. Ve chvíli, kdy dojde v aplikaci k potvrzení volby, se zobrazí QR kód, který estonští občané musí naskenovat pomocí mobilního telefonu a následně znovu ověřit, že tento hlas skutečně poslali právě oni.

„V mobilním telefonu se znovu ukáže vaše volba, kterou ještě jednou odsouhlasíte. Pokud tak neučiníte do 30 minut, QR kód propadne a musíte celý proces opakovat,“ vysvětlila poslední krok elektronické volby Piirmetsová.

ZAOSTALÉ ČESKO: Přepis vozidla za minutu z pohodlí domova? V Estonsku to jde, u nás musíte na úřad

Evropa

Volba jde kdykoli změnit

Estonské elektronické volby ovšem pamatují i na to, že by lidé svoji volbu mohli chtít změnit. Proto je možné se do aplikace kdykoli v průběhu voleb vrátit a zvolit jinou stranu či kandidáta. „Můžete to udělat, kolikrát chcete,“ uvedla poradkyně.

„Pokud na mě bude někdo například naléhat a řekne mi, že mě nepustí domů, dokud mě neuvidí odvolit určitý subjekt, mohu to s klidem udělat a svoji volbu kdykoli změnit,“ popsala estonská vládní pracovnice. „Elektronické volby jsou otevřeny vždy po dobu jednoho týdne před dnem fyzických voleb,“ dodala.

Když v Estonsku nastane den fyzických voleb, elektronická volba se uzavře a hlasy se pošlou volební komisi, která je po uzavření obou možností společně sečte. „Volit osobně můžete i tehdy, když už jste odvolili elektronicky. V takovém případě váš elektronický hlas propadne a započte se pouze ten fyzický,“ vysvětlila. „Tento hlas má vyšší hodnotu,“ uzavřela.

Papírové Česko

Česká republika o zavedení elektronické volby ještě ani neuvažuje, což Novinkám nepřímo potvrdil i ministr pro místní rozvoj a místopředseda vlády pro digitalizace Ivan Bartoš (Piráti), který se k otázkám ohledně volení po internetu vůbec nevyjádřil.

Rozpovídal se ovšem o korespondenční volbě, která by v Česku mohla být dostupná od 1. ledna 2025.

„V případě schválení návrhu zajistí korespondenční hlasování volby do Poslanecké sněmovny, Evropského parlamentu i pro volby prezidenta republiky,“ řekl Novinkám Bartoš.

ODS korespondenční volby nechtěla, teď o ně stojí. ANO změnilo názor opačně

Domácí

Šéf české digitalizace dále vysvětlil, jak by celý proces fungoval. „Spoluobčané, kteří pobývají v zahraničí, ať už pracovně, či studijně, si budou moci osobně, písemně s ověřeným podpisem nebo on-line požádat o identifikační lístek s osobními údaji a dvěma obálkami,“ uvedl Bartoš.

„Svůj volební lístek nejprve uloží do obálky, která je menší. Tuto menší obálku s volebním lístkem pak spolu s podepsaným identifikačním lístkem pošlou ve větší obálce na zastupitelský úřad,“ vysvětlil ministr pro místní rozvoj.

Podle něj bude moct takto volit jen ten, kdo je na seznamu v daném zvláštním volením okrsku. „Díky tomu bude zajištěna tajná a naprosto bezpečná volba všem občanům Česka žijícím v zahraničí,“ uzavřel Bartoš.

Korespondenční volba

Návrh o zavedení korespondenční volby, která je dostupná ve většině států Evropské unie, předložili vládní poslanci začátkem prosince. Podepsali jej všichni šéfové pěti koaličních stran, koaličních klubů a také další poslanci. Kdyby návrh prošel, použít by je čeští občané žijící v zahraničí mohli už při příštích sněmovních volbách, které se budou konat právě v roce 2025.

Tato možnost ovšem nebude dostupná pro občany žijící v České republice, kteří tak i nadále budou muset osobně do volební místnosti.

ZAOSTALÉ ČESKO: Změna trvalé adresy digitálně. V Česku utopie, v Estonsku realita

Domácí

Reklama

Související témata:
Elektronické volby

Výběr článků

Načítám