Hlavní obsah

ZAOSTALÉ ČESKO: Změna trvalé adresy digitálně. V Česku utopie, v Estonsku realita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Estonsku si lidé vyřídí změnu trvalé adresy digitálně, kdekoli se jim zlíbí. Stačí jim na to mobilní telefon nebo počítač a několik kliknutí v elektronickém registru obyvatel. Novinkám to řekla Oksana Iinová, vedoucí matričního úřadu v Tallinu, podle které si lidé v Estonsku po změně adresy nemusí ani zařizovat novou občanku.

Jak v Estonsku mění trvalé bydliště?Video: Novinky

 
Článek

„Změnu trvalého bydliště můžete udělat prostřednictvím elektronického registru obyvatel,“ řekla Novinkám Iinová. Do něho se mohou lidé přihlásit pomocí občanského průkazu s čipem, přes vládní klíč podobný českému mobilnímu klíči eGovernmentu nebo například pomocí bankovní identity.

„V registru vyplníte žádost a pošlete ji. Poté se na ni podívá úředník a zhodnotí, jestli je kompletní,“ uvedla dále estonská úřednice.

Pokud s žádostí není žádný problém, vyřídí se klidně i během několika minut. „Dle zákona na to máme deset pracovních dní. Pokud je ale žádost v pořádku, provedeme ji rychleji,“ vysvětlila.

Nejjednodušší a nejrychlejší je tento proces ve chvíli, kdy se lidé v Estonsku stěhují do nemovitosti, kterou sami vlastní.

Foto: Jakub Haljuk, Novinky

Vedoucí matričního úřadu v Tallinu Oksana Iinová

„Měnit adresu můžu klidně každý den. Dnes budu bydlet tady, zítra zase támhle. Když jste majitel nemovitosti, provede se změna prakticky automaticky,“ uvedla Iinová.

Sci-fi pro Čechy

V České republice tato možnost neexistuje. Když si lidé chtějí změnit trvalou adresu, musí osobně na úřad.

„Změnu místa trvalého pobytu občan ohlásí ohlašovně v místě nového trvalého pobytu. Při ohlášení této změny je povinné vyplnit a podepsat přihlašovací lístek k trvalému pobytu, prokázat svou totožnost občanským průkazem nebo obdobným dokladem,“ řekl Novinkám tiskový mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

ZAOSTALÉ ČESKO

Novinky připravily několikadílný seriál, který srovnává úroveň různých oblastí v Česku a v zahraničí – od digitalizace po infrastrukturu.

ZAOSTALÉ ČESKO: Přepis vozidla za minutu z pohodlí domova? V Estonsku to jde, u nás musíte na úřad

Evropa

Podle něj navíc ani nikdo neví, kdy tato možnost bude v Česku k dispozici. „V tuto chvíli nedisponujeme přesným časovým harmonogramem takovéto změny,“ uvedl Krátoška.

Mezi dokumenty, které Čech musí při změně adresy předložit, je i doklad o vlastnictví bytu, domu nebo jeho vymezené části nebo oprávněnost užívání dané nemovitosti, čímž je myšlena podnájemní či nájemní smlouva. V Estonsku to funguje podobně, smlouvu ovšem stačí dodat v elektronické podobě s digitálním podpisem.

Další možnosti

V této pobaltské zemi si mohou lidé vyřídit změnu adresy nejen elektronicky, ale i poštou nebo e-mailem. V prvním případě si lidé vytisknou vyplněnou žádost, která je buď již elektronicky podepsána, nebo ji podepíšou ručně. Takový dokument se následně vloží do obálky a pošle na příslušný městský úřad.

Zažádání e-mailem funguje prakticky totožně s tím rozdílem, že si lidé žádost vyplní na počítači, tam ji digitálně podepíšou a následně pošlou.

Ani tyto možnosti ovšem v České republice nejsou k dispozici. „Vzhledem k zákonem předepsaným úkonům se jeví osobní účast žadatele o provedení změny trvalého pobytu jako nutná,“ sdělil Novinkám Krátoška.

Změna adresy bez nové občanky

Když si lidé v Česku změní adresu, musí si zároveň zažádat i o novou občanku, která se ze zákona standardně vystaví do 30 dnů ode dne podání žádosti. Kvůli tomu tak na úřad lidé v České republice nemusí jen jednou, ale hned dvakrát.

Obě návštěvy si ale lidé v Estonsku odpustí, protože na občanských průkazech vůbec trvalou adresu nemají uvedenou.

„Taková nutnost přichází pouze tehdy, když si změníte jméno nebo pohlaví,“ uvedla úřednice.

Občanku bude možné mít od ledna v mobilu, schválili poslanci

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám