Hlavní obsah

Zaorálek by omezil volný pohyb v EU, sklízí za to kritiku

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slova ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) o nutnosti omezení volného pohybu osob na pracovním trhu Evropské unie vzbudila nevoli u části opozice, ale též u koaličních partnerů. Ministr následně označil vyznění výroku za dezinterpretaci s tím, že chce regulovat pouze „levnou pracovní sílu”.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

Ministr v pondělním rozhovoru pro Hospodářské noviny varoval, že EU by se mohla rozštěpit právě kvůli lpění na svých zásadách, mezi něž patří i volnost pohybu.

„My sice mluvíme o tom, že musíme respektovat volnost pohybu a další věci, kvůli kterým se budeme chtít obrazně řečeno ukřižovat, ale výsledek bude ten, že se kvůli těmto zásadám může Unie rozpadat,“ uvedl ministr. Vyslovil se pro to, aby na český pracovní trh přicházeli kvalifikovaní pracovníci, a ne „nekvalifikované šičky” snižující mzdy. Zamezilo by se tím podle něj vytváření komunit, „s nimiž si nebudeme vědět rady”.

„Lidé si myslí, že nám nikdo nemůže předepisovat, koho máme mít v naší zemi, a my vůli lidí musíme respektovat,“ řekl Zaorálek s poukazem na brexit.

„Jsem proti dovozu levné pracovní síly, proti zaměstnávání přes agentury, které vykořisťují zaměstnance z východu. Jsme proti takové pracovní migraci, která snižuje cenu práce a vytváří sociální problémy v místech, kde se pracující cizinci koncentrují,” osvětlil následně ministr, podle něhož nelze omezovat volný pohyb občanů.

Niedermayer: A co kdyby někdo omezil náš vývoz?

Na ministrova slova v rozhovoru se okamžitě snesla vlna kritiky za zpochybnění jednoho z pilířů společné Evropy.

„Kdyby pan ministr trochu více uvažoval nad důsledky svého postoje, jistě by došel k tomu, že to, co se jemu 'nezdá' na pohybu lidí, se jiným nemusí líbit na pohybu zboží (a někomu třeba po pohybu kapitálu či služeb),” připomněl europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer, který záležitost nazval „nepovedeným aprílem”.

„Třeba na vývozu našich aut či jiných výrobků. Ten také samozřejmě 'bere některým práci',” připomněl Niedermayer tuzemský automobilový průmysl, který je tahounem české ekonomiky.

Nad ministrovým prohlášením se pozastavil i další z europoslanců Pavel Telička (za ANO), který konstatoval, že pozice ČR v Unii se takovýmito výroky stává méně čitelnou.

Svoboda pohybu je základ, shodují se politici

Předseda ODS Petr Fiala podotkl, že by si ČSSD měla ujasnit, co chce. „Hodlá za volný pohyb osob v EU bojovat, nebo ho omezovat?” položil si otázku a dodal, že občanští demokraté prosazují „co největší svobodu pohybu, pokud tomu nebrání bezpečnostní, či jiná vážná rizika”.

„Expozé ministra zahraničí k volnému pohybu osob v EU dává příležitost si připomenout, že nejde o zahraniční politiku (a jeho kompetenci),” připomněl další z europoslanců ANO Petr Ježek.

„Je to základní svoboda, která Evropskou unii činí Evropskou unií, je to věc, která je důležitá i pro české občany,” uvedl ve vysílání České televize Zaorálkův stranický kolega Pavel Poc.

„Omezení volného pohybu osob by poškodilo společný vnitřní trh EU a zájmy střední třídy v ČR. Rozhodně nesouhlasím,” odmítl ministrovu představu šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

Reklama

Výběr článků

Načítám