Hlavní obsah

Zaměstnavatelé a odbory podpořili návrh rozpočtu na 2015

Zástupci zaměstnavatelů a odborů podpořili vládní návrh státního rozpočtu na příští rok. Ocenili mimo jiné udržení stomiliardového schodku, podporu investic i navýšení mezd státních zaměstnanců. Odbory by ale chtěly, aby vláda v rozpočtu počítala s možnými dopady protiruských sankcí a případným zavedením takzvaného kurzarbeitu, kdy by úřady práce lidem z podniků s omezenou výrobou doplatily část mezd.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) výsledky středečního jednání umožňují vládě schválit návrh rozpočtu 22. září.

"V zásadních parametrech jsme si porozuměli," řekl Sobotka. Podle něj má sice každý z účastníků jiné priority, kterým se na 100 procent vyhovět nedá, ale vláda má podporu především při prosazování legislativy, která umožní zrychlení veřejných investic v příštích letech.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Mám z toho dobrý pocit. Nic nebrání finální dohodě," doplnil ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák ocenil mimo jiné to, že členové tripartity dostali základní návrh rozpočtu už v červnu. Firmy podle něj vítají, že schodek nepřesáhne 100 miliard korun, že se ministerstvo financí snaží zlepšovat výběr daní a utlumit šedou ekonomiku. Zaměstnavatelé podle Hanáka požádali vládu o posílení peněz na vědu a výzkum.

"Líbí se mi navýšení prostředků na dopravní infrastrukturu, že vláda bude vědět, co chce stavět, a stavby budou připraveny. Mám velkou radost i z toho, že rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury počítá i se silnicemi druhých a třetích tříd," uvedl Hanák.

Rozpočet pochválil i šéf odborové centrály Josef Středula. Podle něj ale ve státní pokladně není dostatečně zohledněno dění mimo Českou republiku, a to například dopady protiruských sankcí či možné ochladnutí německé ekonomiky. Ještě před tripartitou se sešlo její předsednictvo, které se podle Středuly dohodlo, že vláda nejprve rozhodne o tom, zda chce kurzarbeit podpořit. Pokud ano, část prostředků by se na podporu zkrácených úvazků mohla deponovat. Vláda by podle Středuly mohla být aktivnější rovněž v politice zaměstnanosti a podpoře vzdělávání.

Schodek sto miliard

Ministerstvo financí počítá příští rok se schodkem 100 miliard korun. Výdaje by měly činit 1122,8 miliardy. Rozpočet počítá mimo jiné se snížením DPH na léky, knihy a dětskou výživu na deset procent, zrušením zdravotnických poplatků, zvýšením daňových slev na druhé a další dítě či zvýšením důchodů v průměru o 200 korun. Zákony, které s těmito plány vlády počítají, projednává nyní Sněmovna.

Rozpočet zahrnuje také peníze na růst platů hasičů, učitelů, policistů či úředníků. Suma na výdělky by se měla zvýšit o 3,5 procenta. Stát plánuje i vyšší investice, platit bude vyšší odvody zdravotního pojištění za děti, důchodce, studenty či nezaměstnané.

Ministři si v srpnu vyjednali proti původnímu záměru zhruba 16 miliard korun na výdaje navíc. Podle ministerstva financí by příjmy do státní pokladny měly zajistit vyšší výběr daní a peníze ze státních firem. Na poslední úpravě rozpočtu, která se týká vědy a výzkumu, se ve středu odpoledne dohodli předsedové všech tří koaličních stran. Věda by měla dostat o dalších 100 milionů korun více. K tomu 600 milionů korun bude v rozpočtové rezervě. Tyto peníze budou uvolněny, pokud chystaná analýza udržitelnosti výzkumných center prokáže, že výzkum další finance potřebuje. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám