Hlavní obsah

Žalobce souhlasí s policií netrestat poslance Kobzu za komentář ke střelbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec SPD Jiří Kobza zřejmě definitivně unikne trestu za svůj facebookový komentář k tragické střelbě v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Státní zástupce z Prahy 5 souhlasí s rozhodnutím pražských kriminalistů, kteří případ odložili.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Poslanec SPD Jiří Kobza

Článek

Kobza koncem prosince na sociální síti mimo jiné napsal, že student, který 21. prosince zabil čtrnáct lidí, byl „špičkovým produktem inkluzivního progresivistického školství“. Navíc naznačil, že fakulta vychovává střelce. Sice se za svůj příspěvek, který krátce poté smazal, následně také omluvil, ale vedení univerzity se rozhodlo podat na něj v polovině ledna trestní oznámení. Žalobcům a policistům přišla ještě další dvě.

„Policisté z oddělení extremismu všechna podání vyhodnotili a věc 24. ledna uložili, protože neshledali naplnění skutkové podstaty trestného činu a potřebnou společenskou škodlivost. Tudíž ve věci nebyly zahájeny ani úkony trestního řízení. Státní zástupce rozhodnutí akceptoval,“ přiblížila šéfka žalobců z Prahy 5 Hana Vrbová.

Verdikt lze ještě přezkoumat na základě žádosti těch, kdo oznámení podali, nebo z podnětu nadřízeného Městského státního zastupitelství v Praze. „To se zatím nestalo,“ uvedla Vrbová.

Pražští kriminalisté případ řešili pro podezření ze dvou trestných činů – šíření poplašné zprávy a také podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. Za zmíněné trestné činy hrozilo v případě obvinění a následné soudní dohry šest měsíců až tři roky vězení.

Poslanec SPD Kobza: Střelec z fakulty je produkt inkluzivního školství

Domácí

Policisté se ve svém rozhodnutí odkázali na dřívější verdikt Nejvyššího soudu. Ten upozornil, že projev nenávisti není totéž jako podněcování k nenávisti, tedy že není tak společensky škodlivý. Zároveň vzali podle Vrbové v potaz, jak se Kobza k celé věci postavil, tedy že příspěvek rychle vymazal a omluvil se za něj. Nakonec rozhodli, že poslancova vyjádření nejsou ani přestupek.

Měl zlost

„Otázka, která nyní vyplavává napovrch, je, co se vlastně na FF UK učí? Jaký indoktrinační program nenávisti tam běží? Jakou roli v tom hrají neziskovky? Je snad v přípravě další střelec?“ ptal se na sociální síti koncem prosince Kobza.

Jeho následná omluva ale podle vedení univerzity přišla pozdě, téměř až po dvou týdnech, a navíc ve chvíli, kdy univerzita opakovaně hovořila o možných trestněprávních důsledcích. Kobzovo tvrzení jako šokující odmítli již dříve ve společném prohlášení i rektoři českých univerzit s tím, že překračoval hranice slušnosti, morálky, dobrých mravů, ale i hranice lidskosti.

„Příspěvek s otázkami, proč došlo k této tragické události, jsem psal v momentu, kdy jsem měl velikou zlost nad zmařenými životy. Rozhodně jsem se nechtěl nikterak dotknout rodin obětí a dalších účastníků této tragédie či narušit pietu. Proto bych se touto cestou chtěl omluvit všem, kdo by se mohli cítit dotčeni,“ napsal poslanec na sociální síti.

Od Kobzových výroků se distancovala i jeho domovská SPD. „Názory poslance SPD Jiřího Kobzy ve věci tragické události na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze nejsou postoje hnutí SPD, ale pouze jeho osobní názory. Znovu opakuji, že je mi nesmírně líto zmařených životů i zraněných tohoto šíleného činu. Upřímnou a velkou soustrast všem blízkým obětí střelby. Děkuji za zásah policie i záchranářů,“ napsal na sociální síti X předseda hnutí Tomio Okamura.

Kobza se omluvil za výrok, že vrah z fakulty byl produktem inkluzivního školství

Domácí

Výběr článků

Načítám