Hlavní obsah

Poslanec SPD Kobza: Střelec z fakulty je produkt inkluzivního školství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec SPD Jiří Kobza ve čtvrtek označil střelce z filozofické fakulty v Praze za „špičkový produkt inkluzivního progresivistického školství“. Tragédii, při níž bylo zavražděno 14 lidí, ve svém facebookovém příspěvku využil ke kritice fakulty. Dokonce naznačil, že škola vychovává podobné střelce. Po rozsáhlé kritice svůj příspěvek smazal. SPD následně redakci poskytlo strohé vyjádření, v němž se od Kobzových slov distancovalo s tím, že jde o jeho osobní postoj, nikoliv postoje hnutí.

Foto: Svoboda a přímá demokracie

Jiří Kobza (SPD)

Článek

Zatímco drtivá většina občanů drží za oběti střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, která se odehrála minutý čtvrtek, pietu, města jako uctění památky ruší kulturní programy či novoroční a silvestrovské oslavy, Kobza nabídl na Facebooku „stranou všech piet a lítostí nad zbytečně zmařenými životy na FF UK“ svůj pohled.

Tragédii využil k tomu, aby kritizoval vzdělávací instituci, a čtyřiadvacetiletého střelce, který zabil 14 lidí a 25 dalších zranil, označil za „špičkový produkt inkluzivního progresivistického školství“.

„Podle médií úspěšný absolvent FF UK, která je základnou elity progresivismu a je známá tím, že naskočí na jakoukoliv šílenost z EU (v tomto směru protesty filozofů proti klimatickým cyklům planety byly obzvláště tragikomické), sebere doma zbraně a jde vystřílet svoji školu, své kamarády a spolužáky. Není to tedy žádný konzervativní dezolát, Putinův agent či podporovatel SPD, ale špičkový produkt inkluzivního progresivistického školství,“ zamyslel se v příspěvku poslanec SPD Kobza zvolený za Prahu.

Škola připravuje dalšího střelce, naznačuje poslanec

Vinu za tragédii poslanec přičítá přímo samotné filozofické fakultě, zároveň naznačil, že fakulta vychovává střelce. „Vše se točí výhradně kolem FF UK. No a nyní studenti a absolventi této podivné instituce požadují snížení práva na zbraně u lidí, kterých se tato tragédie vůbec netýká. Otázka, která nyní vyplavává napovrch, je, co se vlastně na FF UK učí? Jaký indoktrinační program nenávisti tam běží? Jakou roli v tom hrají neziskovky? Je snad v přípravě další střelec? Každopádně doufám, že mé děti nebude učit absolvent této instituce!“ vychrlil ze sebe na svém profilu Kobza.

V závěru pak vyjádřil i očekávání, že situaci bude řešit Česká školní inspekce, pod kterou ale vysoké školy nespadají. K „rozpletení klubka“ vyzval také Bezpečností informační službu (BIS).

Po rozsáhlé kritice Kobza ve čtvrtek večer příspěvek odstranil.

Mluvčí SPD Barbora Šťastná následně redakci zaslala strohé vyjádření za hnutí. „V souvislosti s vyjádřením poslance SPD Jiřího Kobzy ve věci nedávného tragického útoku na Filozofické fakultě UK v Praze hnutí SPD uvádí, že názory poslance Kobzy reflektují jeho osobní postoje, nikoliv postoje hnutí SPD,“ uvedla.

Poslanec Kobza, ale i někteří jeho další spolustraníci z hnutí jsou známi svými výroky, které někdy balancují na hraně dezinformace. Například v září strašil radioaktivitou z Ukrajiny - tvrdil, že u sebe před domem naměřil čtyřikrát vyšší radioaktivitu, než je standard, a dával to do souvislosti s válčením na Ukrajině a dodávkami munice s ochuzeným uranem, kterou napadené zemi dodávají západní státy. Šlo o již vyvrácený hoax.

V minulosti také například tvrdil, že Američané nikdy nebyli na Měsíci, na což má prý důkazy, či spekuloval o původu tzv. chemtrails. Jeho spolustraník Radek Koten zase třeba hovořil o zabijáckých mikrovlnkách.

Minulý týden po tragédii se k ní nepatřičně vyjádřil také slovenský politik, místopředseda Banskobystrického kraje za vládní stranu Hlas – sociální demokracie Roman Malatinec. Ten zase útok v Praze označil za důsledek liberální demokracie. Další tři zástupci kraje se od jeho slov tehdy veřejně distancovali a označili vyjádření za neuctivé a necitlivé.

Slovenský politik označil útok v Praze za důsledek liberální demokracie, ostatní se od něj distancovali

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám